Max Verstappen heeft na vandaag veel nieuwe haters

Tijdens en na de GP van België vanmiddag was de kritiek niet van de lucht. Max kreeg vroeger het voordeel van de twijfel, maar zou nu echt te ver zijn gegaan met zijn verdedigingsacties, met name richting Kimi Raikkonen.

De ster van Max is zo snel gerezen dat veel F1-kenners superlatieven te kort komen om onze 18-jarige landgenoot de hemel in te prijzen. Maar waar iemand succes heeft, daar komen ook de haters uit alle hoeken en gaten tevoorschijn. Vooral Spanjaarden, die vinden dat Verstappen de groei van Sainz heeft geblockt, en Russen, die vinden dat het allemaal Max' schuld is dat Kvyat niet meer bij een topteam rijdt, hebben niet altijd het beste voor met onze Max. 

Nog een groep tegenstanders vind je onder de Finnen, die vinden dat Max zijn boekje te buiten gaat tegenover Raikonnen. De twee blijven elkaar maar tegen komen, en vliegen elkaar elke race wel in de haren. Vandaag was het meermalen raak tussen Max en Kimi. Allereerst duwt Max zijn Finse tegenstander in Les Combes buiten de baan, en niet lang daarop vangt hij de veel snellere Kimi, die met omlaaggeklapte vleugel langszij wil komen nogal bruusk op. Voor die eerste actie valt wellicht nog te zeggen dat Max op dat moment nog voor Kimi lag, en dus voordeel heeft, maar over de tweede actie zegt ondergetekende, ook mét zijn roze Max-bril op: dat was obstructie, en had op zijn minst een onderzoekje moeten uitlokken. 

Natuurlijk: je moet je niet als een klein kind gewoon van je plek laten zetten en maar volop ruimte geven (Jenson Button heeft hier een handje van: het is heel netjes, maar tegelijkertijd race je niet met het mes tussen de tanden), maar op een gegeven moment is een snellere coureur er gewoon voorbij. Max is zich ondertussen van geen kwaad bewust, en haalt in een interview venijnig uit naar de Ferrari's. 

Hij heeft in zoverre recht van spreken omdat de Scuderia hem in La Source direct na de start de race verpestte (VIDEO). Dit was echter niet Kimi's fout, maar die van Vettel, die instuurt waar er helemaal geen plek is. Een tifosi zou er tegenin brengen dat Max een gaatje induikt dat er helemaal niet is, maar daar zijn we het mee oneens: zijn wielen blijven draaien, en het paste. "If you no longer go for a gap which exists you are no longer a racing driver". Kimi gaf in een interview na de race ook aan dat hij Max de ruimte had gegeven, ware het niet dat zijn eigen teammaat hem in zijn linkerflank kwam boren.

Toch is geen enkele actie van Max vandaag door de raceleiding onderzocht. Dit is tegelijkertijd het ultieme bewijs dat Max volgens de regelmakers niets fout heeft gedaan, en koren op de molen van iedereen die de mening heeft dat de FIA en Charlie Whiting de nieuwe groeibriljant Max Verstappen keihard de hand boven het hoofd houden, en met twee maten meten. Waar de ander een onderzoek en penalties krijgt, is Max tot nu toe nog met ongeveer alles wat hij deed weggekomen.

Zijn wat nonchalante reactie na de race tegenover de Duitse televisie schoot in ieder geval een grootheid als Niki Lauda compleet in het verkeerde keelgat. Maar een beetje ophef in de F1 is nooit weg natuurlijk.

Toch trekt iedereen een andere grens bij waar hard verdedigen ophoudt, en onsportief gedrag begint. Net zoals een grootheid als Schumacher dat deed, balanceert ook Max constant op dat randje. Als je helemaal geen mensen als Max hebt, dan castreer je de F1-sport, dus laten we de boel niet te veel met rubberen tegeltjes bekleden. Aan de andere kant moet Max zo langzamerhand wel een beetje oppassen als hij in dit soort situaties terechtkomt. Zijn geluk met de wedstrijdleiding raakt op een gegeven moment op..