NS gaat de auto SLOPEN

Angst in ons vege lijf, we hebben het. Tot niet zo heel erg lang geleden waren treinen als galeien op rails. De levensverwachting was niet geweldig, de aankomsttijd twijfelachtig en de luxe van het niveau brandend abattoir. Maar alles zal veranderen.

Wij moeten eerlijk zeggen: ere wie ere toekomt. Sinds 2012 rijden er echt prima treinen rond. De zogenaamde Nieuwe Intercity Dubbeldekkers zijn van buiten maar vooral van binnen onherkenbaar verbeterd. Je kunt er prima zitten, het oogt fris-espresso en er is voldoende ruimte voor mensen die wél beschikken over een onderlichaam. 

De NS bindt nu de strijd aan met de auto door ook hun grote dubbeldekkers te moderniseren. Dit is een belangrijke slag in de concurrentiekamp met de auto. Nu zijn die dubbeldekkers naadje, nauwelijks beter dan forenzen per fiets. En dat terwijl bijna alle auto's tegenwoordig gewoon airco hebben en zetels in plaats van kerkbankjes. De NS vergeet vaak de airco aan te zetten en als-ie al blaast in die verouderde treinstellen, doet het toch denken aan oma met ijsblokjes in de mond en Prednison in de longen. Het schiet allemaal niet erg op.

Maar daar zal dus verandering in komen, ook in het grotere materieel. Bovendien zou de indeling 'Mensen met een baan boven, kansenjongeren onder' ook worden overgenomen. Gunstig, want stiltecoupés altijd boven situeren, voorkomt verwarring. Een 'aantrekkelijke propositie', zoals engnekken zouden zeggen. Maar er blijft een kolossaal probleem bestaan, die unieke kwaliteit van met de auto reizen die ook carpoolen de das heeft omgedaan: uw auto is van vreemde mensen vrij.

In de trein kan niemand zijn bek houden, stiltecoupé of niet. Babyboomers moeten vertellen over het portpakket dat de NRC aanbiedt, dagjesmensen vermaken zich in kankerverwekkend accent over de conducteur die hen nog liet instappen na het fluitsignaal, kansenjongeren schreeuwen vriendelijke dingen en als we geluk hebben blijft het daar bij (wollah), studentes blaten in hun telefoon over een relaxte date met een chille gast en kinderen krijsen alsof Dutroux ze met een kapmes achterna zit. Andere mensen maken het OV kut. Feit.

Dus nee, voor normale mensen, mensen die nog niet helemaal zijn afgestompt, blijft ook de meest luxueuze trein zo aantrekkelijk als een supermodel met herpes. Ook al is er nu een gehandicaptenwc.