LOL! Zelfremmende politie-Tourans te lief voor boeven

We hadden het vorige week toevallig nog over autonome remsystemen op auto's, en hun wisselende succes. Ook Volkswagen heeft zo'n City Emergency Braking-systeem, maar of 't slim is om politie-Tourans hiermee uit te rusten...

Op een gegeven moment wordt het voor elke auto tijd voor vervanging, en bij politie-auto's komt dit moment al vrij vroeg. Daarom rijden er inmiddels alweer 300 moderne VW Tourans rond (zo'n 20% van de totale noodhulpvloot), die onder andere Volkswagens eigen City Emergency Braking (CEB) aan boord hebben. U weet wel, zo'n systeem dat bij een dreigende crash zelf op de rem trapt als de bestuurder het nalaat. Probleem is alleen dat je als politie in sommige gevallen juist wílt botsen om een verdachte te immobiliseren. Voelt u het al schuren? Met een zelfremmende Touran was onderstaande Focus in tegengestelde richting de Ring op gereden:

Natuurlijk doe je het als Hermandad nooit goed. Aan de ene kant botsen onze mannen en vrouwen in het blauw nogal vaak met hun dienstwagens (bijna 10.000 aanrijdingen per jaar), dus het zou fijn zijn als de blikschade wat ingedamd kon worden, maar aan de andere kant is het ook wel prettig dat als er dan eindelijk eens boeven gevangen worden, deze geen voordeel krijgen door ingrijpende elektronica. 

City Emergency Braking werkt alleen bij snelheden tussen 5 en 30 km/u (filmpje), maar wanneer dit gekoppeld is aan een Forward Collision Warning weten we niet of deze snelheidsgrens nog opgaat. Voor de agenten zelf is de maat in ieder geval vol: na twee week geleden al aan de bel te hebben getrokken wordt nu doorgepakt, en wil de politie dat het CEB-systeem op de Tourans uitgeschakeld wordt. Op zich geen rare wens, als je er weet dat er verhalen zijn dat het nog jonge systeem al op hol kan slaan van een rondvliegende plastic tas.

CEB is overigens gewoon uit te schakelen (tot aan de volgende herstart), dus de leek zou kunnen zeggen dat agenten CEB dan maar gewoon uit moeten zetten als ze een spoedmelding krijgen. Maar de leek weet niet hoeveel dingen er al tegelijk moeten op het moment dat de nood aan de man is. En zo lang denken aan CEB nog niet in je systeem zit ingebakken ga je dit in de hectiek geheid vergeten. Daarnaast: laten we het werk alsjeblieft vooral niet moeilijker maken dan het al is. Hoe minder bijzaken, hoe beter.

Het systeem wordt nu permanent uitgeschakeld, zo laat de korpsleiding van de Nationale Politie aan het AD weten. ,,Dat duurt naar verwachting een aantal maanden. [..] Zodra Volkswagen de oplossing gereed heeft, kunnen de voertuigen langs de dealer om de software aan te passen."

Het lijkt ons dat dit rap kan, Volkswagen heeft immers al vaker met het software-bijltje gehakt.