Top 15: het kleinste koekblik van Nederland

Nederland is dol op A-segmentertjes, want wie niet heel ver hoeft te rijden is op geen enkele andere manier goedkoper uit, tenzij hij de fiets pakt. Maar wat rijdt zuinig Nederland eigenlijk het liefst?

Auto's worden steeds beter, zo ook de allerkleinsten. Waar je vroeger met een kleine portemonnee veroordeeld was tot een Seat Marbella met tuinstoelen en een astmatische 6 pk prutmotor, is de keuze tegenwoordig reuze. Diverse 3- of 4-cilinders leveren voldoende power om zelfs op de snelweg nog flinke boetes te pakken, en met een aanschafprijs van gemiddeld net boven de 10 mille en minimale afschrijving is zo'n autootje voor veel mensen bereikbaar. Is het niet als eigen (tweede) auto, dan wel als huurbak via één van de razendsnel opkomende private lease-constructies. 

En we moeten zeggen: wie niet te veel gewend is aan luxe kan zo'n ding zelfs nog over echt lange afstanden inzetten. Als Van Leeuwen met een Seat Mii naar Le Mans kan rijden, dan kan u dat ook.

Maar terug naar het onderwerp. Ook al pak je er als fabrikant (tenzij je Audi of Fiat heet, en een lifestyle-draai aan je producten geeft) geen ene kont aan marge op, het A-segment is tegelijkertijd niet iets om te laten liggen. Elke vijfde nieuwe auto in Nederland is zo'n klein koektrommeltje, en dit waren de 15 bestverkochte  exemplaren in de eerste zes maanden van 2016:

1. Volkswagen Up! - 4.819

2. Peugeot 108 - 4.504

3. Kia Picanto - 4.249

4. Fiat 500 - 3.562

5. Opel Karl - 3.454

6 Hyundai  i10 - 3.351

7. Toyota Aygo - 2.978

8. Renault Twingo - 2.724

9. Citroën C1 - 2.238

10. Suzuki Celerio - 1.763

11. Fiat Panda - 1.337 

12. Audi A1 - 1.200

13. Seat Mii - 930

14. Skoda Citigo - 667

15. Opel Adam - 629

Geen heel verrassende lijst natuurlijk. Nederland hartje Volkswagen, dus die gaat aan kop. Naast de Europese merken doen ook de Koreanen het goed, en volgend jaar verwachten we dat onze Aziatische vrienden minstens net zo veel marktaandeel gaan pakken, want Hyundai heeft vandaag een i10-opfrisser aangekondigd. Standaard op 14 inch staal, want in dit segment is de prijs doorslaggevend, en niets anders. 

We zien echter ook dat zelfs volwassen snufjes als Lane Departure Warning nu overwaaien naar het allerkleinste segment, dus zo'n auto wordt (tegen meerprijs) steeds completer. Je kunt hem bij zijn introductie begin volgend jaar kopen met een 1.0 of 1.2 benzinemotor (66 of 75pk), en waar de versnellingen je bij andere merken om de oren vliegen, monteert Hyundai gewoon een vijfbak of een 4-traps (!!) automaat. 

Voor Nederland trajectcontroleland volstaat bovenstaande overal. Eigenlijk zou je haast zeggen dat er weinig op een dergelijk model valt af te dingen, totdat je eens in een ruime luxe auto met een fatsoenlijke motor stapt, dan weet je waarvoor die extra euro's neergeteld worden.