Echt zelfrijdende auto's zijn als eerst in Californië legaal

Zelfrijdende auto's zijn niet alleen technisch een uitdaging. Juridisch is een en ander ook onduidelijk of verboden. Zoals zonder handen aan het stuur rondrijden. Een nieuwe Californische wet wil een einde maken aan die juridische obstakels.

De wetgeving rondom zelfrijdende auto's staat nog in kinderschoenen waarvan de foetus nog geconcipieerd moet worden. Er is een PDF van een Kamerbrief hier, een Europabrede intentieverklaring daar, maar een echt juridisch framework ligt er nog niet. Het is niet dat we niets doen en in ieder geval Europese landen zijn druk bezig om het zogenaamde Verdrag van Wenen - waarin onder andere staat dat de bestuurder de volledige controle over zijn voertuig moeten hebben - te updaten. 

In Californië, hart van veel zelfrijdende technologie, wordt daarom vaart gemaakt met herziene wetgeving.  Het gaat overal vrij traag en zo slecht doet Europa het niet, dus de staat is bang dat de ontwikkeling van zelfrijtechniek naar het buitenland verdwijnt. Daarom is er Assembly Bill 1592.

Wij citeren: "The testing of autonomous vehicles that do not have a driver seated in the driver’s seat and are not equipped with a steering wheel, a brake pedal, or an accelerator". Klinkt goed, maar helaas zijn er allerlei vervelende voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Denk privéwegen, privébedrijventerreinen en misschien een ultrakort stukje openbare weg. Dit schiet niet op. Dus als Europa het slim speelt, legaliseren wij zelfrijdende auto's in bijvoorbeeld kansenwijken. Scheelt berovingen en brengt het vrije Westen verder dan ze subsidie geven. Wij zeggen: doen!