Meer pk's voor Porsche's net-niet Cayenne

Porsche presenteert een nieuw Macan-topmodel, want hier was alleen nog maar een 'gewone' Turbo. De nieuwe heet echter geen Turbo S, maar Turbo 'Performance Package'. Tomato, tomáto.

De nieuwe Macan ging nog eens in de sportschool aan de gewichten hangen, en heeft serieuze gains mee naar huis gebracht. Onder de kap ligt nog steeds de 3,6 liter V6 biturbo, maar nu 10% sterker. Nu levert de zespitter 324 kW (440 PS), waarmee je je Crossover in 4,4 tellen naar de 100 ramt (-0,4 s). De topsnelheid bedraagt 272 km/u (+6 km/u). De koppelgoden geven je 50 Newtonmeters extra, waarmee je maximaal een bijzonder royale 600 Nm tot je beschikking hebt, tussen 1.500 en 4.500 rpm welteverstaan. Lang leve drukvulling, en bijbehorende platte koppelkrommes. 

U wilt vervelende, 65-rijdende bejaarden inhalen op een 80 weg, maar er is wat weinig plek? Geen probleem. Plant je rechtervoet in de Sport Plus-stand op de grond en je zit in 2,9 seconden van 80 op 120 per uur.

Het sportonderstel onder de Macan PP ligt 15 mm lager dan standaard, maar voor wie dat niet genoeg is legt Porsche de Crossover 10 mm verder naar het asfalt. Combineert lekker met de optionele 21 inch velgen. En nou niet zeuren dat dit niet past onder een SUV light, we hebben letterlijk nog nooit een Macan buiten het asfalt gezien, en in Chelsea of andere voetbalenclaves vind je evenmin woeste berglandschappen.

Om de extra power te beteugelen kreeg de top-Macan grotere en sterkere ho-ijzers, met zes zuigers per klauw.

Het is een Porsche, dus het antwoord is altijd 'veel', die 15% winstmarge en business class-pampertripjes voor de personthullingen moeten ergens vandaan komen. 

Vanaf december koop je hier een Macan PP, en Porsche Nederland communiceert een vanafprijs van €109.200,-. Dit lijkt ons een foutje, want een gewone Macan Turbo kost al meer dan 115 mille. As we speak wordt de juiste prijs achterhaald, u hoort spoedig van ons. -=UPDATE: de juiste vanafprijs bedraagt €127.400,- De betreffende medewerker in Leusden moet voor straf een week in een Fiat Multipla rijden.

Dat is iets dat alleen Porsche's planners weten. Maar uit de V6 is zonder al te veel moeite 500 pk te halen (Alfa Romeo haalt immers 510 paarden uit een 2.9), dus we zeggen: het is niet onmogelijk. Klanten met een Macan Turbo die graag een PP willen kunnen dit vooralsnog NIET als upgrade aan hun bestaande model toevoegen.