De Renault 5 Turbo is duurder dan ooit

Het formaat van een sneaker, de motor achter de bestuurder en het vermogen op de achterwielen; deze Renault 5 Turbo 2 heeft het allemaal.

We blijven erbij: de Group B rallyklasse (en zijn voorloper Group 4) heeft enkele van de meest brute straatauto's opgeleverd. Ook deze agressieve Fransdwerg vindt zijn oorsprong in deze briljante raceklasse. De eerste Renault Turbo kwam in een oplage van 400 stuks puur en alleen als homologatiemodel. De Lancia Stratos domineerde de klasse met zijn middenmotor en Renault zocht een oplossing. Die vonden ze door de motor uit de voorkant van de compacte five te tillen en op de plek van de achterstoelen terug te plaatsen.

Na de homologatiemodellen besloot Renault een tweede batch van deze kleine opdonder te bouwen: de Turbo 2. Waar de eerste Turbo vrijwel niets deelde met de originele 5, leende de Turbo 2 veel meer uit de onderdelenbak van de goedkope hatchback. Zo werden de grotendeels aluminium bodypanelen van de Turbo 1 weer vervangen door simpele stalen exemplaren. Dit betekende weliswaar dat de Turbo 2 iets zwaarder was dan zijn voorganger, maar het maakte de lilliputter ook goedkoper en gelukkig nauwelijks langzamer.

De Renault 5 Turbo 2 is niet alleen een bizarre wolf in schaapskleren uit zijn tijd, maar vormde ook de basis voor een reeks aan extreme hot hatches van Renault. Het is de voorvader van knettergekke scheurijzers als de Clio V6, Clio Williams en in minder mate de nieuwe Clio R.S. 16.

Het exemplaar op de foto's heeft geen spectaculaire rally-geschiedenis en is nooit ver van huis geweest. De originele koper was een Fransman en in 2007 verhuisde de Renault naar een Belg. Dit weekend zoekt veilinghuis Bonhams een nieuwe eigenaar.

Waar je elf jaar geleden nog een Renault 5 Turbo 2 voor vijfduizend euro kon kopen, moet je tegenwoordig een dikkere beurs meebrengen. De prijzen van klassieke hot hatches zitten in de lift en zeker deze speciale uitvoeringen profiteren daarvan. Het veilingshuis is optimistisch en verwacht dat de hamer valt tussen de 65.000 en 85.000 euro. Een pittig prijsje voor een pittige Renault.