Het gaat goed met de wereld: Ford Mustang breekt mondiaal records

Heeft u die heerlijke film Gran Torino gezien? Beste feelgood movie ooit. De essentie van een ruige en doodgoede All American Clint Eastwood is uitgewrongen en staat nu aan de basis van de Mustang. Geen wonder dat de Mustang een wereldwijd succes is.

We doen even alsof we De Correspondent zijn en dus beginnen we met een gewichtig citaat. Verschil is dat wij naam en citaat van een Franse filosoof in ons stukjestemplate wel even controleren en niet standaard iets deugends van Foucault of Derrida overtijpen. Veurwaer neen. Wij zouden willen zeggen dat we openen met een 'krachtig en actueel' citaat van George Bernard Shaw, maar het is niet volledig zeker welke Grote Naam naam we aan deze woorden kunnen toekennen: "England and America are two countries separated by a common language."

Wat ons op het volgende brengt: het citaat is 'verrassend krachtig en actueel in deze gepolariseerde tijden' van toepassing op de laatste en onvolprezen generatie van de Mustang. Als we tenminste bereid zijn om 'England' te vervangen door 'Europe'. Want de Ford Mustang is de niet volkomen oncontroversiële common language. Eindelijk begrijpen Europa en Amerika elkaar. Het ontwerp is onmiskenbaar Amerikaans, maar evenzogoed een van de meest Europese schoonheden die ooit in Michigan van de band rolde. Het is een soort liefdesbaby die bij conceptie onmiddellijk de baard in de keel had. 

Sommige Amerikanen vinden hem te Europees, maar sommige Amerikanen hebben dan ook gewoon niet genoeg lobotomie ondergaan. Dat vindt de rest van de wereld ook. Een staccato-samenvatting uit de palmares van de jonge held: "Customers in England and Australia face backlogs of at least six months for a new Ford Mustang. In Germany, the Mustang has attracted more retail buyers this year than the home-country favorites Audi TT and Porsche 911. And in the U.S., the Mustang is not just beating, but downright pummeling, the redesigned Chevrolet Camaro en route to a second consecutive title as the nation's top-selling sports car."

Dat Amerikanen de Mustang echt geweldig vinden, blijkt wel uit de verkoopcijfers: "The Mustang's share of the midsize sports-car segment, which also includes the Dodge Challenger, has surged from 37 percent in 2014 to 46 percent so far this year." Dus bijna de helft van alle auto's in die klasse is een Mustang. Wij sluiten graag af met een parafrase die u begrijpt na Gran Torino en niet na een samenvatting van drie dozijn Franse pseudo-denkers: "Get on my lawn".