Nieuwe Land Rover Discovery verliest eigen gezicht

Het onderscheid was altijd helder binnen JLR: Range Rover maakt luxo-barges, Land Rover vierkante terreinwagens, en Jaguar maakt sedans en sportwagens. Maar dit is 2016, en we denken niet meer in hokjes. Kijk maar naar de nieuwe Discovery.

Voor iedereen die twee jaar geleden in Genève het Vision Discovery Concept zag - en, recenter, de Discovery Sport- is het geen verrassing: Land Rover stapt voor de vijfde generatie Discovery af van zijn chunky, vierkante, ietwat logge ontwerpen. De nieuwe generatie krijgt met zijn scherpere lijnen een snoet die mooi in lijn ligt met de designtaal die we op de Range Rover-familie zien, en verliest daarmee voor nostalgisten zijn appeal. Maar nostalgisten bepalen de verkoopcijfers niet. 

Later deze maand in Parijs gaan we kennis maken met de Disco 5, die nu alvast zijn fascia toont. Hiermee stapt ook Land Rover, één van de laatste fabrikanten die nog een duidelijk uiterlijk onderscheid tussen zijn modellen had, over op de trend de gehele modellenlijn één familiegezicht te geven. Land Rover is nog erg geliefd bij oud geld, maar de verkoopaantallen liggen bij het nieuwe geld.

Waar de luxe Range Rovers vooral in de rijkenwijken en winkelstraten te vinden zijn, hebben de Discovery's (en de Defenders helemaal) nog iets spartaans. Hiermee kan je de Schotse Hooglanden in, en is de kans dat je 's avonds ook nog terugkeert zeer reëel. Ondanks flink wat overtollige pondjes, die worden gecompenseerd door een degelijk AWD-systeem en voldoende rijhoogte. Sowieso begint de auto pas nadat je van de grond een meter aan bumper gepasseerd bent.

Het functionele onderscheid zal blijven, de Disco is meer purpose-built dan de Range Rover-familie, wat je direct aan de flinke schaafplaat aan de voorkant kunt zien. Dit is een auto waar je nog met je modderige laarzen in kunt stappen zonder de eigenaar een hartaanval te bezorgen. Wel wordt de nieuwe generatie stukken lichter: binnen het concern zijn de laatste jaren flinke stappen gemaakt in lichtgewicht constructies, dus natuurlijk profiteert de Discovery mee. Dit is belangrijk voor iedereen die zijn auto niet op grijs kenteken zet, en zich anders blauw zou betalen aan belasting.

De komende weken zal Land Rover meer stukjes van de Disco 5 vrijgeven, op 29 september gaan we hem voor het eerst zien, in Parijs. De achterkant van de auto laat zich echter al raden: net zoals Land Rover de Range Rover Evoque nauwelijks liet afwijken van zijn conceptversie, zo zal ook de Disco 5 bijna een kopie zijn van het eerdergenoemde Discovery Vision Concept. Minus de zelfmoorddeuren dan.