Vanaf november kan elke simpleton theorie-examen doen

Het CBR vernam dat de jeugd niet meer leest, en gaat daarom met zijn tijd mee: theorie-examen doen is tegenwoordig een kwestie van plaatjes kijken en swipen in plaats van simpel zinnetjes lezen. Want dat is ook maar onduidelijk.

Iedereen die wel eens theorie heeft gedaan kent de standaardvraag: je ziet een tekening met 3 verkeersdeelnemers, en moet de volgorde van voorrang aangeven. 'Veel te moeiluk!', meent het CBR, dat vanaf 7 november een nieuwe manier van vragen invoert. Bij dit vraagtype moet je het antwoord slepen naar de juiste plaats in de afbeelding. Want dat is stukken makkelijker dan op 'A', 'B', of 'C' drukken...

Het CBR geeft aan dat bij het nieuwe vraagtype 'minder tekst nodig is, en dat is prettig voor kandidaten die moeite hebben met lezen'. Alsof je Dostojevski door moet ploeteren in het examenzaaltje... Kennelijk is het al te veel gevraagd dat kandidaten zich inspannen op de 3 woordjes 'tram, voetganger, auto', iets waar 99% van de deelnemers absoluut geen moeite mee zou moeten hebben. Maar laten we ons vooral aanpassen aan die overige 1  procent. Dat is precies de mentaliteit die er voor gezorgd heeft dat elke 80-weg in Nederland ondanks enkele prima inhaalmogelijkheden tegenwoordig een dikke doorgetrokken streep heeft. 

Na de eerste aanpassing in november volgen volgend jaar in het kader van een moderner theorie-examen meer nieuwe vraagtypen. Het CBR noemt als voorbeeld 'hotspot-vragen waarbij een kandidaat een punt in een afbeelding aanwijst'.