Idealisme is mooi, maar je wilt ook met je dure auto in het weekend naar oma kunnen rijden, die 120 km verderop woont. Op een winterse dag heb je met je volgeladen BMW i3 van dik 40 mille een lachwekkend klein bereik van nog niet eens 100 km, en geen premie van een paar duizend euro gaat je met de oplossing van dat probleem helpen. Ook als de range op het randje zit is de situatie beroerd, want makers raden je ten zeerste aan de lading altijd ergens tussen de 20 en 80% te houden. Helemaal leeg rijden en compleet volladen schijnt negatief te zijn voor de levensduur van li-ion batterijen.
Ergo, pas als de laadinfrastructuur (en dan met name snelladers) sterk verbetert en betaalbare elektrische auto's een betere range krijgen, pas dán gaat de massa aan de elektrische auto, zo voorspelt Bernd Osterloh, vakbondsman en voorzitter van de Raad van Toezicht van VW. U weet wel, die autobouwer die tot 2025 (en daarna) vol inzet op elektrificering.
De uitspraken zijn te vatten vanuit het nieuwe Duitse stimuleringsbeleid, dat kopers van elektrische auto's onder de 50 mille en phev's respectievelijk 4.000 en 3.000 euro aankoopsubsidie toestopt. De regeling die in mei inging had op 1 september slechts 3.000 aanvragen. Erg weinig voor een land waarin per maand een kwart miljoen nieuwe auto's verkocht worden.
Maar laten we reëel zijn: de elektrische auto is momenteel alleen een optie voor degene die bereid is voor langere afstanden de trein te nemen, of voor wie geld genoeg heeft om een dikke dure Tesla te betalen. De komende jaren wordt de keuze een beetje ruimer, maar voor de elektrische auto écht gemeengoed is, zijn we zo een decennium verder.