Bewijsvideo: Ford Focus RS maakt je geen driftkoning

Dankzij de driftmodus op de nieuwe Ford Focus RS kan iedereen zijdelings rubberroken als een pro. Nou ja, bijna iedereen dan...

Je kan functies nog zo makkelijk maken, er is altijd wel weer een idioot te vinden die het weet te verkloten. Neem nu de bestuurder (laten we eerlijk zijn, vrouwen laten zich niet zo snel verleiden tot dergelijk hersenloos gedrag) van deze nieuwe Ford Focus RS. Hij dacht tijdens een ritje met liefhebbers van de blauwe ovaal even stoer te doen in een haarspeldbocht. Een perfecte drift, een witte wolk chemicaliën, enkele dikke zwarte strepen op het maagdelijk grijze asfalt en ze vinden me ongetwijfeld een hele grote jongen, zo moet hij gedacht hebben.

De praktijk pakte iets minder ideaal uit. Het gas ging open, de bandjes piepten en de bergwand kwam rap dichterbij. Een crash met een kleine nahup (puntenaftrek aldaar) volgde en naast zijn ego bleef ook de RS gedeukt achter. Dat bewijst maar weer dat de computers in de Ford veel van je overnemen, maar dat een klein beetje inschattingsvermogen noodzakelijk blijft.

In de beschrijving bij de video valt te lezen dat de opschepper direct uit deze New Yorkse ST-fanclub is gezet. De rondrijvriendjes distantiëren zich stellig van dergelijk roekeloos gedrag, maar hebben blijkbaar geen enkel probleem met de views en advertentie-inkomsten die de video van het voorval genereert.

We beginnen ons toch af te vragen wat het is met de Ford-opscheppers en het niet onder controle kunnen houden van hun voertuig. Voor de RS heeft de Mustang al een naam opgebouwd als immer crashend model bij meetings en we hopen dan ook vurig dat de Amerikanen nooit de driftmodus overhevelen naar de muscle car. We snappen ook niet zo goed wat het probleem is. De onderstaande video bewijst tenslotte dat zelfs een 10-jarig kind kan opscheppen in een dikke Amerikaan.