Dit is beter dan het maatwerk van Rolls-Royce

Kun je 'the best car in the world' verbeteren? Natuurlijk, ook Rolls heeft een optielijst. Ze hebben zelfs een Bespoke-divisie voor ultieme luxe. Maar het kan altijd beter.

We hebben laatst een paar harde noten gekraakt over de idiote vormen die Rolls-Royces Bespoke-onzin heeft aangenomen. We Peter Nijkampen onszelf: "Rolls-Royce was een van de laatste uberluxueuze merken die nog niet ten prooi was gevallen aan wat we maar Bentleyficatie noemen. Bentleyficatie - Rolls noemt dat 'bespoke' - is een proces waarbij je een superieure auto aanpast naar de wensen van een koper die denkt dat een gouden koffietafel en een tuinkabouter goede smaak zijn."

Daarom is het ook zo'n verademing dat de Dawn nu op een veel smaakvollere wijze onder handen is genomen. Tuner Spofec heeft een versie gebouwd met een kleine zevenhonderd pk. Kijk, dat geeft die onbetaalbare imperial feel met extra stukjes Britannia rules the waves. Hoewel, de roemruchte Rolls-tuners van Spofec zijn Duitsers.

De Dawn perst standaard 563 pk en 780 Newtonmeter uit zijn 6.6 liter twaalfcilinder. Spofec wilde meer Rule Britannia en bouwde een pk-machine die er 686 aflevert tezamen met 980 Newtonmeter. Bijna duizend Newtonmeter, dat heb je gewoon nodig in je leven! Nul naar honderd niet in 4,9 seconden, maar in 4,6. Wij kennen geen zwembaden die zo snel de honderd aantikken. Wel jammer dat de wagen werd verlaagd en er 22 inch drugdealer-wielen onder werden gezet, maar hee, alles beter dan het huidige tuig-clientèle zelf laten beslissen hoe ze hun Roller gaan verkrachten.