F1-deal is classic Ecclestone: mysterieus

Bernie Ecclestone, die hadden ze toch ook eens in een kerker moeten gooien. Hem, een bouwlamp en een ondervrager die chronisch vreemdgaat en dus weet wat liegen is. Want oh men, wat spookt hij nu weer uit?

Bernie Ecclestone is stiekem een stokoud Indisch vrouwtje. Het wil godverdomme maar niet dood, maar is ondertussen wel enorm directief. Wie dacht dat het matriarchaat een mythe was, keek nooit verder dan zijn witmans-enclave en is derhalve gewoon een racist. Bernie Ecclestone (124) is een dinosaurus in het verkeerde lichaam. Doodgaan, ho maar. 

Let op wat hij naar aanleiding van de ietwat vreemde deal over het eigendom van de Formule 1 zei: "They want me to be here for three years". De vraag die iedereen zich stelt is de vraag die onze beste leraar ons altijd stelde: "why, warum, pourquoi, perquè?" Het is typisch Ecclestone: hij zegt iets en zijn toehoorders denken niet 'ach so!', maar blijven in verwarring achter. Met meer vragen, vooral. 

De deal waarbij het eigendom van de Formule 1 verandert, is sowieso erg raar. Investeringsfonds CVC, dat ruim zeventig procent van de aandelen in de F1 bezit, koopt door de deal de koper, Liberty Media. Wij schrijven even wat huiswerk over van de onvolprezen pluizers van RTL: "in feite blijft CVC toch de eigenaar van de Formule 1. Dat zit zo: Liberty Media koopt de sport (voor het grootste deel) van CVC. Maar het leeuwendeel van de prijs betaalt Liberty met eigen aandelen (138 miljoen stuks). Daardoor wordt de verkopende partij (CVC) voor 65 procent eigenaar van de kopende partij (Liberty)."

Wat we hier in Berniesnaam aan hebben? Onduidelijk. Niet te overspannen hoop is echter geoorloofd. Want als het een beetje meezit, hebben de Amerikanen van Liberty Media/CVC wel door dat ze in een sterfhuis investeren als er niets verandert. De populariteit van F1 is tanende (niet alle landen hebben Max). Dus er moet iets gebeuren. Meer beeld, filmpjes en minder geregisseerde rommel. De man die dat niet kan is Bernie. Dus het is beter dat iemand iets in zijn koffie prutst. Anders draait de architect van de sport zijn kindje de keel om.