Volkswagen-engineer pleit schuldig, riskeert 5 jaar cel

In de VS is voor het eerst iemand strafrechtelijk aangeklaagd in de slepende dieselgate-zaak. Een 62-jarige ingenieur pleitte schuldig en kijkt tegen een mogelijke gevangenisstraf van vijf jaar aan.

De medewerker in kwestie, James Robert Liang (62), maakte deel uit van het team dat in Duitsland de EA 189 2.0 TDI ontwikkelde. In 2008 -tegen de tijd dat het blok uitgerold werd- vertrok hij uit Europa en ging in de VS werken. Liang heeft verklaard schuldig te zijn aan het installeren van software die emissies van dieselauto's manipuleert. Hiermee schendt hij de Clean Air Act, wat kennelijk genoeg is om een halve dime te doen in Amerika's gevangenissen. 

Volgens Bloomberg is Liang in juni al aangeklaagd, maar komen details pas vandaag naar buiten. Naast 5 jaar zeeprapen riskeert hij ook een boete van $250.000.

Door zijn schuldbekentenis worden volgens sommigen de duimschroeven bij de hogere VW-managers strakker aangedraaid, maar eerlijk gezegd zien we nog niet zo snel het hogere management veroordeeld worden. Het is waarschijnlijker dat hier een bijna-pensionado wordt ge-scapegoat en met de zakken vol f*ck you Matthias Müller money lekker een paar uurtjes gaat schoffelen en daarna kan rentenieren. 

De medewerking van Liang zal voor de strafmaat -mits het tot een veroordeling komt- in ieder geval positief uitvallen. De aanklacht is hier (PDF) te vinden.