Een uitgebreid bandenreglement met verschillende compounds, een brandstoflimiet dat voluit racen ontmoedigd, gele vlagsituaties waarbij je nauwelijks van je gas af hoeft en immer wijzigende censuur op de boordradio; de F1 is vastgelopen in dikke laag regels en de meeste fans snappen er geen zak meer van. Zelfs de Italiaanse F1-veteraan Flavio Briatore is er klaar mee.
Briatore leidde eind jaren 90 en begin deze eeuw naast zijn fulltime baan als modellenversierder ook nog een F1-team naar meerdere kampioenschappen. Na jaren aan de leiding bij Benetton en Renault weet de multimiljonair wel hoe de sport in elkaar steekt. Sinds de crashgate-uitspraak in 2010 staat hij echter weer aan zijlijn en ziet hij de sport weer zoals de fans het zien en dat bevalt hem allerminst.
"Waar gaat de Formule 1 heen? Ik snap het niet. We maken de dingen alleen maar ingewikkelder, maar we moeten juist terug naar de basis van Grand Prix racen. Dat moet alles zijn", zo oordeelt grijsaard die de fanbase van de koningsklasse van de autosport ziet afnemen. "Er zijn te veel regels, te veel restricties. Kijk naar hoeveel mensen er buiten het paddock in Monza op de coureurs stonden te wachten. Ooit waren dat er duizenden, nu maar een paar honderd."
Simpelheid is het magische woord volgens Briatore. "Racen moet simpele regels hebben: degene die achter ligt moet die voor hem proberen in te halen en degene die vooraan ligt moet proberen niet ingehaald te worden. Al het andere is onzin. Nu mag je niet over witte lijnen rijden, anders krijg je een straf", preekt de oude man met de jonge vrouw. "Formule 1 moet de beste rijders te wereld hebben en die moeten elkaar bestrijden in grotendeels gelijkwaardige auto's. Mensen zijn niet geïnteresseerd in de andere dingen."
Hoewel Flavio hier enkele goede punten maakt, zouden we normaal gesproken zijn kritiek omschrijven als een gevecht tegen molens, want de uit de laatste ijstijd stammende Bernie Ecclestone doet toch wel wat hij zelf wil. Daar is vorige week alleen wat verandering ingekomen. De Formule 1 is overgekocht door Liberty Media en hoewel The Bern nog steeds aan het roer staat, is de kans groter dat de nieuwe eigenaar zich wel wat aantrekt van de immer groeiende kritiek op de regeltjestsunami die over de sport stroomt. Wij kunnen in ieder geval niet wachten totdat de F1 weer alleen om zo snel mogelijk racen gaat en alle bijzaken naar de achtergrond verdwijnen.