Onze kinderen appen zich hun kist in

Vraag de doorsnee weggebruiker naar zijn mening over de combinatie smartphone en verkeer, en je hoort: 'de smartphone is de duivel'. Maar hoe ongeaccepteerd je mobiel achter het autostuur ook is, op de fiets is het gebruik nog steeds gemeengoed.

Kent u PanelWizard? Nee? Wij tot vandaag ook niet. Het is een marktonderzoeksbureautje dat door (al dan niet commerciële) partijen kan worden ingehuurd om tegen betaling een van te voren bepaalde conclusie af te leveren onderzoek te doen naar een bepaald onderwerp dat voor de opdrachtgever interessant is. Dit keer bundelden Veilig Verkeer Nederland (van dat geweldige idee om smartphones in de auto te blokkeren) en Samsung (van die accu's die ontploffen) hun krachten, in een onderzoek naar verkeersongevallen waarbij jongeren tussen de 12 en 17 jaar betrokken zijn, en waarover BNR uitpakt. 

Wat blijkt: 18 procent wordt veroorzaakt door afleiding van de telefoon, wat heel begrijpelijk is, want waar je vroeger nog blind een sms'je kon tikken tijdens het rijden is dat er tegenwoordig niet meer bij. Maar goed, we doen dus andere dingen tijdens het fietsen, shocker. Twintig jaar geleden had er in plaats van 'telefoon' 'walkman' gestaan, en over 20 jaar staat er weer iets anders. Punt is dat pubers van tegenwoordig er nou eenmaal niet uitzien als de kinderen van de Von Trapp-familie, en ook niet allemaal netjes strak in het gelid 2-aan-2 naar school rijden. Doe je verder weinig aan. 

Niet dat we de potentieel desastreuze gevolgen van smartphonegebruik willen bagatelliseren, maar het is verder aan de ouder om zijn kind dusdanig op te voeden dat het risico's vermijdt, en aan het kind om de goede raad van zijn ouders in de wind te slaan.

Gelukkig blijft de impact in bijna alle gevallen beperkt tot een slag in het voorwiel en een deuk in de achterbumper van een geparkeerde auto, danwel een paar blauwe plekken. Maar het zou ons niet verbazen als het VVN morgen met een campagne komt om de smartphone ook tijdens het fietsen uit te schakelen. En de week daarop met helmplicht en verplicht een motorpak met airbags aan op je ongemotoriseerde tweewieler.

Hieronder volgt videobewijs van wat gebeurt als je te veel met je lulijzer bezig bent tijdens het fietsen: