Natuurlijk weet Volkswagen als geen ander hoe het PR-spelletje gespeeld wordt, en dus nodigde het voorafgaand aan de onthulling enkele media uit op het hoofdkantoor in Wolfsburg. Deze kregen de dankbare taak als hype men te spelen voor wat komen gaat, zij het als distributeur van sloppy seconds.
Concernchef Herbert Diess (nuts) had namelijk een maand geleden al in een interview met Handelsblatt verklapt dat er een voertuig met 600 km bereik op één lading aan zit te komen. Citaat:
"Es ist eine neue Raumökonomie möglich, außen etwas kleiner als ein Golf, innen groß wie ein Passat, elektrisch angetrieben mit einer Reichweite von 400 bis 600 Kilometern“
Vrij vertaald: het concept wordt iets kleiner dan een Golf, waarbij Diess niet vermeldt of we de hatchback of de Sportsvan als uitgangspunt moeten nemen, en heeft dankzij het ontbreken van middentunnels en zulks van binnen de afmetingen van een Passat. In de vloer liggen genoeg batterijen om de auto volgens NEDC 600 kilometer ver te brengen (dus in de echte wereld tussen de 400-500 km). We zijn benieuwd in hoeverre het concept zich onderscheidt van het BUDD-e busje dat op de CES werd getoond.
Terug naar de bijeenkomst waarbij VW de eigen Currywurst er bij de uitgenodigde partijen tot aan de amandelen in schoof: uit de slides wordt eens te meer duidelijk dat Tesla de benchmark is, wat niet raar is, aangezien Tesla tot nu toe de enige fabrikant is die EV's met veel bereik maakt.
De toekomstige lineup van Volkswagen rolt op een geheel nieuw MEB-platform, wat staat voor Modularer Elektrifizierungsbaukasten. Het wordt een alomvattend platform waarop elk formaat auto en lichte bedrijfswagen te bouwen is. Het platform is schaalbaar, wat inhoudt dat VW tegen een relatief gunstige vanafprijs kleine auto's met een bereik van 400 km kan aanbieden (schatting: ca. 50 kWh), en voor de grotere modellen voor 600 km aan accu's in de vloer kan lepelen (schatting: 90 kWh).
In 2019 wordt de productie aangeslingerd, en in 2020 moeten de eerste leveringen van start gaan. De focus ligt hier op VW, maar ook Audi en Porsche hebben tegen deze tijd hun elektrische modellen. En onlangs vertrouwde Skoda ons toe dat we in 2019 ook de eerste Skoda-met-stekker mogen verwachten.
Officieel zal Tesla niet reageren op deze plannen, maar we kunnen ons voorstellen dat er in Palo Alto wat besmuikt gedaan wordt over VW's grootspraak. Er wordt immers een toekomstige productlijn van over 4 jaar afgezet tegenover auto's die nu al op de markt zijn, minus de Model 3 dan. Over 4 jaar zijn de in 2012 geïntroduceerde Tesla's waarschijnlijk qua capaciteit weer verder ontwikkeld dan nu, met minder batterijen voor hetzelfde aantal kWh's.
Aan de andere kant is Volkswagen nog steeds een enorm powerhouse, met fabrieken over de hele wereld en omzetcijfers en R&D-budgetten die met geen mogelijkheid te vergelijken zijn met die van Tesla. Zodra deze Duitse gigant zich zo overtuigd op de elektrische markt stort, en jaarlijks 2 tot 3 miljoen verkopen plant, zou ik als Elon Musk (met slechts één fabriek en de noodzaak mijn productie in twee jaar tijd te verzesvoudigen) toch even op gaan letten. Maar, in alle eerlijkheid, Musk geeft al jaren aan concurrentie op het vlak van de EV te verwelkomen, aangezien de elektrische taart volgens hem groot genoeg gaat worden om iedere fabrikant van een stuk te voorzien.
En dat is maar goed ook, want het wordt rap druk in elektroland. Al in de lente van 2017 komt Opel met de Ampera-e, een MPV die tegen een relatief gunstige prijs met zijn 60 kWh-accupakket een NEDC-bereik van 440 km gaat bieden. Deze productie-Opel staat over 2 weken samen met het Volkswagenconcept op de Autosalon van Parijs, en zal in 2017 met 4% bijtelling voor Opels grootste leaseklapper sinds de Ampera zorgen.