Het gaat hier natuurlijk om een Volkswagen Kever en zoals wel vaker bij Duitsers werd dit exemplaar gevonden in Zeeland. De massamobiel stond bij een bakker in de tuin, waar een op vakantie zijnde museumdirecteur hem ontdekte. Dat het hier ging om Eef Peters, baas van het Arnhems oorlogsmuseum 40-45, hielp bij het identificeren van het duistere verleden van deze Beetle.
Peters ontdekte dat het om de Kever van de vrouw van Arthur Seyss-Inquart ging. Dit dubieuze heerschap was Rijkscommissaris van Nederland in de donkere jaren van de bezetting en het was dan ook logisch dat zijn vrouw in een stukje Duitse trots reed. De baan bracht Seyss-Inquart in eerste instantie veel macht en aanzien, maar leverde hem na de oorlog de strop op.
Het oorlogsmuseum heeft de oude Volkswagen gekocht van de bakker en gaat het stuk geschiedenis nu opknappen. Een slimme zet, want de oudste Kevers worden langzaamaan meer waard en vooral exemplaren met een opvallend verleden doen het goed. Naast een toevoeging op de collectie is de aankoop dus ook een prima investering van het museum.
Vind je zomaar een stukje geschiedenis #kever #brilletje pic.twitter.com/eilhmWTWEv
— ^- GeV -^ (@GevadaNL) September 14, 2016
Het zijn overigens niet alleen de oudste Kevers die hun waarde zien stijgen, ook speciale uitvoeringen kunnen veel opleveren. Dat bleek vorig week toen veilingshuis RM Sotheby's een speciale 50ste verjaardagseditie uit 1985 afhamerde. De kleine klassieker heeft slechts 25 (!) kilometer op de teller staan en is niet meer veranderd sinds hij de fabriek verliet. En dat kan je vrij letterlijk nemen, want het beschermplastic zit nog om de bumpers en de uitlaten zitten dicht voor het eerste transport naar de dealer.
Van de ruim 21 miljoen geproduceerde Kevers is dit één van de meest originele exemplaren. Dat heeft geen enkel praktisch nut, maar sommige verzamelaars zijn er dol op. Dat zorgde ervoor dat er uiteindelijk bijna 14.000 euro werd betaald voor de auto. Door een Nederlander, want blijkbaar zijn wij dol op bijzondere Kevers.