Hoewel de sector als geheel uit het slop raakt wil het maar niet vlotten met de nieuwverkopen in Nederland. Waar Europa afgelopen maand een dikke plus met dubbele cijfers noteerde (+10,0%), schreef Nederland ook dubbele cijfers, maar dan in de min (-12,1%). Hiermee waren we in augustus het slechtst presterende land van Europa, nog achter het economisch geplaagde Griekenland (-6,6%), zo blijkt uit cijfers van de overkoepelende branchevereniging ACEA.
Traditioneel zit Nederland nog wel bovenin de lijst met landen als het om afzet gaat. Na de Grote Vijf (Duitsland, het VK, Frankrijk, Italië en Spanje) kwamen altijd België en daarna Nederland. Deze zevende plek moeten we afstaan aan het snel groeiende Polen, dat met 40 miljoen inwoners nou eenmaal wat meer potentieel heeft. Maar ook Zweden (9,9 miljoen inwoners) is ons bijna voorbij, zo blijkt uit de cijfers over de eerste acht maanden van 2016:
Nu is het de vraag of je je welvaart anno 2016 nog kunt aflezen aan de nieuwverkopen. Behalve bij kleine koekblikjes die steeds rapper in het private lease-segment opkomen is het rationeel nooit te rechtvaardigen om een fatsoenlijke auto nieuw te kopen, want het kost je klauwen aan afschrijving. Voor een beter beeld moet je de occasionmarkt er ook bij pakken.
Daarnaast: met de opkomst van deeldiensten en on demand taxivervoer is de verwachte trend eerder dat autobezit in dichtbevolkte landen eerder af- dan toeneemt, zeker in de stedelijke gebieden. Minder autoverkopen zou je dus ook kunnen spinnen als vooruitgang.
Bovenstaande is een momentopname, en dankzij onze elk jaar veranderende bijtellingstarieven gaan we de laatste jaren in december out with a bang. Ook 2016 zal hier geen uitzondering op zijn, dit is het laatste jaar waarin nog auto's met een bijtellingspercentage van 15% geregistreerd kunnen worden. Volgend jaar hebben deze zuinige auto's (tot 50 gr/km CO2) ook gewoon 22% bijtelling. Een en ander kan dus tegen het einde van het jaar met een eindsprint rechtgetrokken worden.