Nieuwe BMW 5 Serie heeft last van zeepokken

BMW warmt zijn fans op voor de zevende generatie Fünfer (G30) die spoedig onthuld wordt. Maar wat zijn dat voor rare bolletjes, die zich als metalen zeepokken op de gecamoufleerde body van de 5 Serie hebben vastgezogen?

Goed. Er komt dus een nieuwe 5 Serie (filmpje), die ongeëvenaard moet worden in connectiviteit, autonome functies, en natuurlijk lichter, groter, sjieker, krachtiger en zuiniger wordt dan zijn voorganger. Het uiterlijk is nog niet bekend, maar kijk naar de nieuwe 7 Serie, stel hier een iets kleinere versie van voor, en je bent er. Vanaf volgend jaar zal de grote zakensedan zich gaan meten met de nieuwe E-Klasse en natuurlijk de iets oudere Audi A6. Later verschijnt een nieuwe M5, met dik 600 pk en waarschijnlijk voor het eerst ook met AWD.

De nieuwe Vijf wordt onthuld op de Autosalon van Parijs, en als je als journalist het management wilt ondervragen heb je pech, want de gehele top laat in Parijs verstek gaan om in Duitsland te vergaderen over waarom ze in hemelsnaam heel veel geld in elektrische auto's hebben gepompt, en vervolgens achterover zijn gaan leunen en toekeken hoe iedereen ze aan alle kanten aan het inhalen is. Ehh, we bedoelen: over de (elektrische) toekomst van het merk. 

Voor nu zien we de 5 Serie alleen gecamoufleerd, met dakrails, grote kruizen op de ruiten en voorste wielkasten, en een zevental zeepokken. U mag raden wat voor apparatuur dit is, onder de winnaars verloten we een middagje (voor lul) rijden in een 214d Gran Tourer.

Voor het eerst in de geschiedenis wordt er overigens een 5 Serie in Oostenrijk gebouwd. Omdat de traditionele fabriek in Dingolfing, waar ook 3 Series en 4 Series van de band rollen, met 350.000 modellen per jaar aan de top van zijn capaciteit zit, besteedt BMW een deel van de productie uit aan Magna Steyr. Deze onafhankelijke Oostenrijkse automaker, vergelijkbaar met ons eigen Nedcar, produceert in opdracht voor wie dit maar wil. Dit deden ze al eerder bij de Aston Martin Rapide, bij de vorige X3, en bij de huidige uitgaande MINI Club- en Paceman.

In een staaltje onvervalste Beierse arrogantie meldt BMW dat 'they will certainly benefit from our years of experience building the BMW 5 Series'. De deal is overigens onderdeel van een grotere overeenkomst: volgens nog onbevestigde bronnen gaat Magna - gevestigd in Arnold Schwarzeneggers geboortegrond Graz - ook de toekomstige BMW Z5/Toyota Supra produceren.