Alfa's Romeo's modellenoffensief: zes nieuwe auto's

Alfa Romeo's productplanning is heerlijk Italiaans: wat vandaag in steen gebeiteld staat kan morgen weer anders zijn. Tijd voor een update: de Italianen willen tussen 2017 en 2020 zes nieuwe modellen geïntroduceerd hebben.

Wie kijkt naar Alfa's huidige modellenaanbod, die wordt niet echt vrolijk. Een stokoude Mito en Giulietta, een 4C die in zeer beperkte aantallen (en eigenlijk door Maserati) wordt gebouwd, en als enige lichtpunt de nieuwe Giulia, want omegod-dat-ding-pwnt-als-Quadrifoglio-iedereen-en-zijn-moeder-op-de-Ring! Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Puntje voor Alfa, absoluut.

Als volgende model zit de Stelvio in de koker, die deze week per ongeluk niet per ongeluk voor zijn debuut in november vanuit zijn productiefaciliteit 'lekte' (oh, oeps , hihi), en wat daarna gebeurt is gissen. Concernchef en kroegtijger Marchionne plande ooit 8 nieuwe modellen en miljardeninvesteringen voor 2018, in het laatste product plan is sprake van 6 nieuwe modellen tussen 2017 en 2020: een full-size sedan, die de inmiddels 18 jaar uit productie zijnde 166 moet opvolgen, twee UV's (Utility Vehicles) om dit populaire segment te bedienen, een hatchback (Giulietta-opvolger, nemen we aan), en twee specialty vehicles.

Als je de Giulia en de Stelvio meetelt is er inderdaad nog steeds sprake van 8 nieuwe modellen, alleen is het tijdpad een beetje uitgesteld.

Enfin, lees het document (PDF) van het in Nederland gevestigde Fiat Chrysler Automobiles maar eens door. Het staat vol vermakelijke dingen, zoals Maserati in 2018 naar een Ferrari-achtige winstmarge van 15% tillen. Nu is dat nog geen 5%. Ambitie zat, daar in Italië.

Wij zijn vooral benieuwd welke balans we over vier jaar kunnen opmaken. Alfa en haar moederconcern hebben een dingetje met het uitstellen van aangekondigde releases. Daarnaast bespeuren we nog weinig elektrificering. Als de voorspelllingen kloppen is dit een markt waar je over 5 tot 10 jaar wel in moet zitten, maar wellicht is dat een probleem dat in de tussentijd getackled kan worden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6b369bdc5ed', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });