Snelste Volkswagen ter wereld heeft lak aan het herenakkoord

Wie bij de Volkswagen-groep iets wil kopen dat standaard harder kan dan 250 km/u moet uitwijken naar de luxemerken Bentley, Porsche, of Bugatti. Uitzondering: deze Kever met zijn opgevoerde 2.0 TSI. Die blaast zelfs eerdergenoemde Bentley voorbij.

De Kever is een icoon, en daarom maakt Volkswagen het model nog steeds. De eerste generatie gunde mobiliteit aan de (westerse) massa, en leverde VW miljoenen verkochte exemplaren van het ronde autootje met de karakteristiek sputterende boxermotor achterin op. Om dit erfgoed niet alleen in een museum te laten voortbestaan besloot Volkswagen pakweg 20 jaar geleden met een New Beetle te komen, die de motor net zoals bijna elke andere kleine auto overigens gewoon voorin had. Hoe minder verder over deze tweede generatie gezegd wordt, hoe beter.

Enkele jaren geleden kreeg de Kever een derde generatie, en heette hij gewoon weer Beetle. Het uiterlijk is stukken prettiger op het oog, hoewel de Kever al lang niet meer de auto is die voor de omzet zorgt bij VW. Die rol hebben de Golfjes al sinds 40 jaar op zich genomen. De gewone Beetle en zijn Dune-broertje zijn nu vooral lifestyle-auto's voor de liefhebber, waar hier en daar een zeer opvallende versie met heel veel pk's van ontstaat. De New Beetle had immers een peperdure, zeldzame, en deksels snelle RSI-uitvoering, met 3,2 liter VR6 en een zesbak die je polsen flink aan het werk zette als er gegumd werd. Vandaar ook de naam RSI, true story.

Van de nieuwste generatie wordt ook snel spul gemaakt: in de VS racen de dingen in het GRC-rallycrosskampioenschap, waarbij de 2.0 TSI voor de gelegenheid naar vermogens van zo'n 550+ pk wordt getild. En aangezien Volkswagen USA toch al van die opgefokte vierpitter-Kevers had staan, besloot het de auto ook in te zetten voor een zeer Amerikaanse hobby: hard rechtdoor rijden. Een (dieselloos) recordje is immers altijd een mooie imago-oppoetser als je onder vuur ligt. Qua PR dan, niet bepaald qua verkopen.

En zo werd de Beetle Land Speed Record geboren, de snelste Kever aller Kevers. Op de zoutvlakten van Bonneville tikte de gele Volkswagen een snelheid van 328 km/u aan, of 205 mph, zo je wilt. Met bijna 100 pk minder dan de Bentley Flying Spur W12 S (201 mph topsnelheid), maar die weegt dan ook zo veel als twee Kevers. Bovendien heeft de Volkswagen trucjes als compleet dichte velgen, aangezien de parachute het remwerk doet en brandende schijven dus geen issue zijn.

Wellicht had Volkswagen deze eigen borstklopperij al wat langer in de pijplijn, maar de omstandigheden op de zoutvlaktes van Utah waren niet ideaal. In 2014 en 2015 werd de in de VS vermaarde Boneville Speed Week afgelast wegens regen en een instabiele zoutlaag, dit jaar konden de voertuigen weer rijden.

Helaas is er nog geen videobeeld van de Beetle LRC, dus we moeten het met de foto's stellen. Als VW humor heeft bouwt het een gelimiteerde oplage in straattrim.