Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) pompt nogmaals 10,9 miljard euro in het Infrastructuurfonds, dat verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van de wegen, sporen en waterwegen in ons land. Hierdoor kan het fonds twee jaar extra vooruit en is het onderhoud tot 2030 verzekerd.
De Miljoenennota jubelt dit jaar over de aantrekkende economie, maar door deze vooruitgang zijn er ook meer auto's op de weg. Daarom draaien asfaltleggers op volle toeren om tijdens komende kabinetsperiode voor 717 kilometer aan extra rijstroken te realiseren. Dat mag geen verrassing zijn, want het meeste van dit nieuwe zwarte genot komt uit projecten die al lang en breed zijn gestart en komend jaar worden opgeleverd.
Belangrijker is de aankondiging dat het kabinet het komende jaar eindelijk tempo wil zetten achter nieuwe wegenuitbreidingen. Het gaat dan onder meer om de nieuwe oeververbinding naar de haven van Rotterdam (Blankenburg), de verlengde A15 in Gelderland en de verbetering van de Ring Utrecht.
De autonoom rijdende auto's zijn niet alleen populair bij de autoconcerns die over elkaar heen vallen om te verkondigen dat ze over een paar jaar net zo ver zijn als Tesla nu, maar ook de minister is dol op die nieuwerwetse techniek. Daarom gaat ze het komende jaar de wetgeving aanpassen zodat het mogelijk wordt om te experimenteren met zelfrijdende voertuigen op de openbare weg zonder dat er een bestuurder in het voertuig zit.
In de miljoenennota viel ook te lezen dat de regering het afgelopen, zoals voorspeld, lekker veel verdiende aan de BPM. In totaal komt er 100 miljoen euro meer binnen dan verwacht, omdat volgens het kabinet het aantal verkochte nieuwe auto's en de gemiddelde bpm per auto hoger liggen.
De eerste reden is opvallend, omdat het aantal verkochte auto's in 2016 volgens de BOVAG juist aanzienlijk lager ligt dan in 2015. BOVAG-woordvoerder Paul de Waal legde eerder al uit dat de extra inkomsten vooral het gevolg zijn van het afschaffen van subsidies. "Mensen gingen auto's rijden die eigenlijk niet bij ze pasten. Dat is voorbij, en dat betekent dat mensen weer een passende auto kiezen." Oftewel, we gaan duurder rijden en de overheid profiteert daarvan. Prima, zolang ze maar een beetje opschieten met dat nieuwe asfalt.