'Audi CEO hat es gewusst'

Het lijkt erop dat Audi CEO Rupert Stadler wel degelijk op de hoogte was van de activiteiten op één van de meest roetzwarte pagina's uit de Duitse geschiedenis: dieselgate.

Audi's baasje Stadler dacht goed weg te komen uit het carrièreslopende dieselschandaal bij moederbedrijf VW, maar nu lijkt ook hij geïnfecteerd met voorkennis over de oplichtingspraktijken. Der Spiegel ontdekte dat de interne onderzoekscommissie van Volkswagen de Audi-baas aan de tand voelt over de sjoemelsoftware. Getuigen hebben namelijk aangegeven dat Stadler in 2010 al op de hoogte was van de zaak. 

Naast Volkswagens kregen ook Audi's diesels met sjoemelsoftware in de modellen gelepeld. Het hoofd van de technische ontwikkeling, Ulrich Hackenberg moest daarvoor al aftreden. Zijn vervanger Stefan Knirsch ligt nu ook onder vuur vanwege kennis over het schandaal en heeft volgens Bild ook al zijn taken neergelegd. Met het onderzoek naar Stadler erbij ligt momenteel een groot deel van de leiding van VW's meest winstgevende tak onder een vergrootglas.

De berichten over Stadler komen naar buiten op het moment dat rechtbank in het Duitse Braunschweig bekend maakt dat investeerders ruim 1.400 rechtszaken tegen het autoconcern hebben aangespannen. In totaal eisen de teleurgestelde beleggers 8,2 miljard euro van de autobouwer. De geldeisers zijn boos, omdat na de bekendmaking van het dieselschandaal de koers van de VW Group in twee dagen met 35 procent kelderde.

Op 18 september was het precies een jaar geleden dat de details van dieselgate naar buiten kwamen en dat was tevens de laatste dag dat aanklachten daarover ingediend konden worden bij de rechtbank. Daar werd massaal gebruik van gemaakt, want op deze slotdag alleen kwamen er al 750 aanklachten binnen. De sjoemelsaga mag dan al twaalf maanden bezig zijn, het einde is nog lang niet in zicht.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dab8831d1583', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });