Tesla, Apple en Mercedes krijgen concurrentie uit China

In april van dit jaar gebeurde er iets bijzonders. Het Chinese bedrijf LeEco ontwierp een auto. Een elektrische auto die best een springplank kan zijn voor een Chinese zelfrijdende auto. En die auto ziet er dus niet verschrikkelijk kut uit.

In een tijd waarin elke uitspraak die niet klinkt als duizend eenhoorns uit een miljoen bloemetjesweiden onder een miljard 'verbindende' NPO-programma's, direct wordt weggezet als kwetsend, racistisch, seksistisch en al die -ismen van mensen met meer genderopleiding dan menselijkheid, is het van groot belang om de moed te hebben jezelf een racistische, seksistische, islamofobe, reactionaire en extreemrechtse blanke man (m/v) te laten noemen. Dus fuck Chinese auto's. Chinezen hebben het ontwerptalent van Japonezen met één oog. Het enige wat ze kunnen, is een Westers model kopiëren. En zelfs dat verneuken ze.

Onthoud voor immer en voor eeuwig dat een andere genenpoel nooit een reden tot kritiekloosheid kan zijn. Dat zou pas echt racisme zijn. Dat doen wij ook nooit en daarom zeiden wij dit voorjaar vol overtuiging: wow, dit hadden we niet verwacht. Het Chinese LeEco bouwde een elektrische auto die er opvallend goed uitzag. Media zonder ogen hebben het over een Batmobile, maar zie het zo: in ieder geval heeft de verzorger een dagje vrij als ze schrijven. Wat u eigenlijk ziet is de vormentaal van niets en niemand minder dan Apple. (Met een beetje jatwerk van Aston Martins Rapide en Porsches Mission-E, maar ok.)

Ennieweej, dat LeEco heeft nu een investering van bijna 1,1 miljard dollar binnengehaald om van dat eerder getoonde concept een elektrische auto te bouwen. Dat betekent dat Tesla, Google, Apple, Mercedes en een hele rits aan gerenommeerde namen er een concurrent bij hebben. Echter, twee dingen: in de eerste plaats is een ruim miljard niet zoveel als je een auto from scratch moet opbouwen, zeker als je eigenlijk een internetbedrijf bent. In de tweede plaats zijn alle investeerders Chinees, wat ons evenveel vertrouwen geeft als de officiële Chinese statistieken over economische groei. 

Maar toch, dit kan mooi worden en wij zeggen chapeau.