Ja, natuurlijk moet je zelf betalen voor een onderzoek rijvaardigheid

Per 1 januari 2017 bouwt het ministerie van Infrastructuur en Milieu subsidies af, waardoor iedereen die bij het CBR een onderzoek naar de rijvaardigheid moet laten uitvoeren dit zelf moet betalen. Het is bizar dat de kosten voorheen vergoed werden.

Gisteren stuurde het ministerie een communiqué waarin duidelijk werd gemaakt dat het alcoholslotprogramma definitief stopt. Immers, een alcoholslot mag van de Raad van State niet meer opgelegd worden, dus er is wel uitstroom, maar geen instroom van verse drankbakken meer. Hierdoor was het aantal sloten gedaald van 4.000 naar 900, en is het stelsel niet meer kostendekkend voor de leverancier van de hardware en inbouwpunten. Tot zover het alcoholslot, dat misschien ooit nog in een andere vorm terugkeert, maar waarschijnlijk niet.

Daarnaast werd duidelijk gemaakt dat de zogeheten 'vorderingenonderzoeken rijvaardigheid en medische geschiktheid' voortaan door de burger zelf betaald moeten worden, met een beroep op de eigen verantwoordleijkheid van de bestuurder. Deze verplichte cursus waarvoor weggebruikers door de autoriteiten bij het CBR worden aangemeld werd tot nu toe volledig door Den Haag betaald. Let wel, we hebben het niet over een vijfjaarlijkse herkeuring die je vanaf je 75ste moet doen, maar om de consequentie van geconstateerd gevaarlijk rijgedrag, waarbij de agent van dienst dermate twijfels had aan de rijvaardigheid dat hij besloot tot dit zware middel over te gaan. We citeren: 

"Het betreft jaarlijks ongeveer 3000 onderzoeken die worden opgelegd na staandehouding door de politie en mededeling aan het CBR van een vermoeden van ongeschiktheid of onvoldoende rijvaardigheid." 

Een onderzoek naar de rijvaardigheid bestaat uit een theorie- en praktijkdeel van maar liefst 70 minuten per deel, dus ga er maar van uit dat dit duur is. Hoe duur precies weten we niet; er worden in de folder van het CBR geen bedragen genoemd, en de woordvoerster was onbereikbaar. Tot nu toe ging de volledige rekening naar het Ministerie van Malle Pharell-hoedjes, alleen een second opinion waar je als burger recht op hebt moest zelf betaald worden. Per 2017 krijgen alleen mensen met 'lichamelijke beperkingen en geestelijke achteruitgang' een deel van de kosten vergoed, met als reden 'dat in deze gevallen niet altijd sprake is van intentioneel gevaarlijk gedrag en bewust aangegaan risico voor de verkeersveiligheid'. Mja, en hier geldt de eigen verantwoordelijkheid om zich in het verkeer te begeven dan kennelijk weer niet...

U vraagt zich wellicht af wat het verschil is met de Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer (EMG). Deze eveneens verplichte straf wordt altijd opgelegd naar aanleiding van asociaal rijgedrag, en moet bovendien vanaf het begin van de invoering al zelf betaald worden (750 euro). Wie na twee opgelegde EMG's zijn leven nog niet heeft gebeterd kan een onderzoek rijvaardigheid opgelegd krijgen.