Nieuwe Smart Electric Drive: same same, but different

Waar iedere fabrikant met zijn tweede generatie elektrische auto's qua bereik enorme sprongen maakt, doet Smart het precies tegenovergestelde. En dat is logisch, want een Smart is een stadsauto, die hoeft niet 500 km ver te komen.

Natuurlijk: stilstand is achteruitgang, dus de tweede generatie Smart Electric Drive kreeg tal van optimalisaties voor de kiezen. Ten eerste stijgt het NEDC-bereik minimaal, van 145 km naar 160 km. Belangrijker is echter dat de laadtijd aan een gewoon stopcontact in continentaal Europa met liefst 40% wordt verkort. 

Daarnaast komt er in 2017 tegen meerprijs een snellaadmogelijkheid, waarmee je het 17,6 kWh kleine accupakket van  je smart van 22kW kunt voorzien. Ter referentie: dat is even snel als de vorige generatie Tesla Model S die de optionele interne tweede lader had, en sneller dan de huidige Model S, die met optioneel grotere laadcapaciteit op 16 kW blijft steken. Aan een gewoon stopcontact laad je je auto in 6 uur vol, met een wallbox gaat het in 3,5 uur. In beide gevallen rekent Smart met volladen vanaf 20% acculading.

Een andere nieuwigheid is dat nu ook de Smart Forfour elektrisch is. Van de vorige generatie was alleen een Fortwo (zowel cabrio als dicht) elektrisch verkrijgbaar, nu ook de grotere Smart. Deze heeft overigens een NEDC-bereik van 155 km. 

De elektromotor steeg in vermogen van 75 naar 81 pk, waarbij het (instant) koppel toeneemt van 130 naar 160 Nm. Voor dit torretje wordt handig gebruik gemaakt van de samenwerking tussen Daimler en Renault: hij komt uit de Renault-fabriek in Cléon. Hiermee is de samen met de Renault Twingo ontwikkelde nieuwe Smart wellicht het bestgelukte integratieverhaal tussen beide concerns.

Ten eerste: het formaat van het accupakket. Evenals de voorganger bedraagt dit 17,6 kWh, maar het zou goed kunnen dat het pakket zelf kleiner en lichter is door een grotere opslagcapaciteit in Ah. Hierover worden nog geen mededelingen gedaan. Ook de topsnelheid blijft begrensd op 130 km/u, wat voor de klinkerstraten langs de Amsterdamse grachten voldoende moet zijn. 

Van de vorige Smart ED was ook een Brabus-variant, hoewel dat met 7 lousy bonuspk's meer stickerwerk dan rauwe power was. Bij de foto's zien we ook nu een Brabus, maar deze volgt waarschijnlijk na de marktintroductie van de gewone modellen (begin 2017). Uiteraard gaat Daimler ook mee in het connected tijdperk, en kan je via een app legio dingen aan je auto instellen. Het handigste is wellicht preconditioning, waarin het interieur tijdens het laden op de gewenste temperatuur wordt gebracht. Hierdoor hoef je hier na het laden geen kostbare elektriciteit voor te gebruiken. Daarnaast zijn er tal van laadprogramma's in te stellen, waarbij je aan kunt geven tot hoe vol je je accu wilt hebben, en wanneer het laden klaar moet zijn. 

Het succes van het vorige model werd voornamelijk bepaald door de Car2Go-constructie. Van de 2000 geproduceerde exemplaren waren meer dan 1400 bestemd voor Car2Go-vloten, waarvan er 300 naar Amsterdam kwamen. Misschien kan deze nieuwe genaratie meer op eigen kracht klanten winnen. We zijn per slot van rekening weer een heel stuk verder qua laadinfrastrucuur, wat met name in de drukke steden zeer essentieel is.

Prijzen worden later bekend gemaakt, de vorige kostte een forse 24 mille, of 27 mille voor de cabrio.We hebben echjter goede hoop voor een lagere Nederlandse prijs: de Duitse prijs begint namelijk net onder de 22 duizend euro, en in NL betaal je geen BPM en alleen 2% meer BTW dan bij de oosterburen.