Dit betaal je voor de nieuwe Audi TT-RS

Waar de hele wereld driftig ging downsizen hield Audi stoer vast aan de vijfcilinder onder de kap van de kleinste RS-modellen, die ter verhoging van de feestvreugde naar een mooi ronde 400 pk werd opgevoerd. Maar zoiets heeft wel een prijskaartje.

De eerste generatie TT-RS moest het met 340 pk stellen, het aangescherpte model levert uit zijn 2.5 TFSI naast de 400 genoemde paarden 480 Nm aan koppel. De in april geïntroduceerde coupé en cabrio staan nu voor hun Nederlandse introductie, en hebben een vanafprijs van respectievelijk € 87.900 en € 90.900. Jazeker: 2 ton aan oud-Hollandsche florijnen, en dan halen we de optielijst niet eens tevoorschijn. Oh, en advieskosten rijklaarmaken, recyclingbijdrage en legeskosten komen er ook nog bovenop, want dat moet van de Autoriteit Consument en Markt.  Je zou van het geld ook een huis in Oude Pekela kunnen kopen, maar dit is toch stukken leuker.

Voor je geld krijg je quattro vierwielaandrijving, een zeventraps S tronic-dubbelkluts, en een 0-100 tijd van 3,7/3,9 seconden. Een begrenzer zorgt bij 250 km/u als gebruikelijk voor de buzzkill, tenzij je de optionele ophoging naar 280 km/u kiest. Het is eigenlijk godgeklaagd, pervers en inhalig: je smijt pakweg een euroton tegen een auto en dan moet je nog extra betalen om een stukje van het ware potentieel te ontsluiten. Germans gonna be Germans.  

Mocht u willen opteren voor keramische remmerij of OLED-spielerei in de achterlichten dan kan dit, mits de knip getrokken wordt, want standaard is het niet. Tevens kunt u kiezen voor 7 carrosseriekleuren die ook op andere TT's zitten, of twee die alleen aan de RS'jes zijn voorbehouden: Nardo-grijs of Catalunya-rood. Niet dat ze zonder deze kleuren niet herkenbaar zijn als topmodel, met hun lage ligging, grote luchtinlaten, dikke bumpers, en de karakteristieke ovale pijpen.

Is 90 mille u toch iets te gortig, dan kunt u altijd verhuizen naar Duitsland, waar de vanafprijs op een meer fidele 66.400 euro / 69.200 euro ligt. Hoe het ook zij, voor de meeste eigenaren zal het geen daily worden, maar een tweede auto voor de leuk. En wie een vijfcilinder roffel wil kan momenteel nergens anders meer terecht. Best een USP voor Audi, dus.