De M1 Procar is een auto waarvan er maar veertig zijn gemaakt en die zijn bijna allemaal op het circuit keihard gebruikt waar ze voor waren. Brandstof in snelheid en herrie omzetten. Maar in ieder geval een van die veertig M1 Procars werd niet op het circuit gebruikt. Het was een reservemodel dat niet nodig was bij het racen. Uiteindelijk bouwde BMW de auto om naar een straatlegale versie en die werd in 1979 via een dealer geleverd aan de eerste eigenaar in Mainz.
Deze Duitser was er zodanig zuinig op dat hij de auto eigenlijk niet gebruikte en in 1981 kwam de machine op naam van zijn dochter te staan, die hem vervolgens verkocht. Ondankbaar mens. De derde eigenaar was een kunstenaar die de auto helemaal niet als auto gebruikte, maar als een schildersdoek. Hij spetterde er daarom wat verf over en deed alsof hij Andy Warhol zelf was. In 1983 redde BMW-dealer AHG de auto van zijn verpieterende bestaan. Wellicht doet de naam AHG al een belletje rinkelen, want dat bedrijf maakte er een legendarische versie van: de M1 AHG Studie. De auto werd wit met een bodykit zodat hij weer leek op de Procar en natuurlijk de rood-blauw-blauwe strepen van BMW Motorsport.
De daaropvolgende eigenaar importeerde de auto naar Californiƫ waar de wagen niet straatlegaal was en dus weer op trailers van show naar show werd getransporteerd voordat hij in de jaren '90 in een collectie verdween. In 2012 kwam de auto weer eens in handen van een nieuwe eigenaar die hem wilde laten restaureren. Toen ze ontdekten dat de auto aanvankelijk gebouwd was als Procar en niet als straatauto gooiden ze de restauratieplannen overboord en werden het herbouwplannen: de M1 zou een straatlegale Procar worden. En dat is het geworden. Je kunt hem nu weer kopen, alleen reken er maar op dat hij duur is, prijs op aanvraag.