Ford rekt de Fiesta ST op

De Ford Fiesta ST krijgt meer... deuren.

In een wereld waarin ieder niche wordt opgevuld was het eigenlijk een wonder dat Ford nog geen vijfdeurs uitvoering van de Fiesta ST leverde. Een fout die de Amerikanen nu hebben rechtgezet. Het vermogen blijft hetzelfde, de acceleratie blijft hetzelfde, maar we zien wel een complete verdubbeling van het aantal zijdeuren!

Ford concentreert zich blijkbaar op de praktische koper, want dankzij de extra portieren is die achterbank zo lekker makkelijker te bereiken. Wel zo handig als je die koter in zijn kinderstoeltje probeert te proppen of wat extra kratten bier kwijt moet als de achterbak al vol zit. De aandrijving wordt verzorgt door de 1.6 liter Ecoboost met 182 pk en 240 Nm en daarmee gaat de bekende sprint naar de 100 km/u in 6,9 seconden. Al raden we dat af met bier op de achterbank.

De vijfdeurs lijkt het B-segment van de compacte hatchbacks langzaam over te nemen. De basismodellen zijn al een tijdje met deze overstap bezig, de Mini is bijvoorbeeld sinds deze generatie als vijfdeurs te krijgen, maar de sportieve uitvoeringen bleven vooral driedeurs (Renault Clio RS uitgezonderd). Ford zet nu ook die extra stap met een vijfdeurs ST. We zullen zien of de concurrentie volgt met een cinqueporte van bijvoorbeeld de Mini Cooper JCW,  Opel Corsa OPC of Peugeot 208 GTI.