Chinese Geely zet in op snelste auto ooit

Het Chinese moederbedrijf van Volvo steekt geld in een auto die door de geluidsbarrière moet breken.

Wees niet bang, we krijgen geen Bugatti-concurrent met een Volvo-logo. Het gaat hier om de Bloodhound SSC; een straalmotor op wielen die het snelheidsrecord voor landvoertuigen moet gaan verpulveren. Het ambitieuze Britse project leek eerder dit jaar een stille dood te sterven door een gebrek aan financiering, maar nu biedt autobouwer Geely de helpende hand. De komende drie jaar steekt de oosterse redder een niet nader genoemd bedrag in het project, waardoor de bloedhond toch zijn sprintjes kan trekken.

Die recordpogingen moeten in Zuid-Afrika plaatsvinden waar er een speciaal circuit van ruim 17 kilometer is aangelegd in de Hakskeenpan zoutvlakte. Daar moet het monster op wielen uiteindelijk de magische grens van 1.000 mijl per uur (1.609 km/u) doorbreken.

Het duurt alleen nog wel even voordat het zover is. Monteurs moeten nog wat schroefjes aandraaien, want de machine is pas voor tachtig procent klaar. Dan kunnen volgend jaar in juli de eerste ritten plaatsvinden op een vliegveld, waarbij slechts een matige 200 mijl per uur (320 km/u) wordt aangetikt om alles te checken. In september moet de Bloodhound dan echt de benen strekken in Afrika met als doel 800 mijl per uur (1.287 km/u). Dat is een nieuw wereldrecord, want het huidige landsnelheidsrecord staat op 763 mijl, oftewel 1.227 km, per uur.

Met alleen een nieuwe record neemt het team geen genoegen, want het is de bedoeling een jaar later terug te keren naar de zoutvlakte en nog harder te gaan. Een paar extra raketten moeten de auto over de magische grens van 1.000 mijl per uur tillen.