De economieleraar had het vaak over vraag en aanbod, maar geen term passeerde zo vaak zijn lippen als 'ceteris paribus'. "Als de vraag daalt, daalt de prijs van product x, ceteris paribus uiteraard." Als de rest (van de factoren) gelijk blijft, klopt die uitspraak inderdaad. Dus wat dat betreft zou een mens verwachten dat de elektrische auto een gat slaat in de brandstofvraag en die daardoor daar beneden drijft. Maar dat zou betekenen dat alle andere factoren gelijk blijven.
Wat nu als het aanbod ook daalt? En wat nu als het aanbod zo hard daalt dat een eventuele dip in de vraag alsnog niet kan voorkomen dat de prijs stijgt? Dat is volgens een bekende belegger precies wat gaat gebeuren. Op de korte termijn is het volgens hem waarschijnlijk dat de olieprijs zal stijgen omdat het aanbod sterk zal terugvallen.
Dat zit zo: oliemaatschappijen moeten vele miljarden investeren om grote olievelden productieklaar te maken. Wie een veld met een capaciteit van vijftigduizend tot honderdduizend vaten per dag wil prepareren, is enorm veel geld kwijt voordat er druppel olie is opgepompt. Als je verwacht dat de vraag de komende jaren zal dalen, is het misschien niet erg lonend om te investeren in die superprojecten. Dus zullen kleinere projecten eerst aangeboord worden. Die leveren minder olie en daardoor uiteindelijk duurdere benzine.
Daar zit best wat in. Ceteris paribus, uiteraard.