Deze SUV maakt of breekt Jeeps toekomstige succes

Van alle merken uit de Fiat-Chrysler groep heeft Jeep de meest ambitieuze doelstellingen: het merk moet in 2018 - geholpen door de SUV-hype - 1,9 miljoen auto's verkopen. Deze splinternieuwe Compass gaat hier een essentiële rol in spelen.

Fiat-topman Sergio Marchionne heeft altijd al grote plannen gehad voor de Chrysler-tak, die na zijn faillissement eventjes een hedge fund-speelbal werd, maar uiteindelijk slim door het Italiaanse conglomeraat werd opgeslurpt. Omdat de verkopen in de VS blijven draaien voorziet de Amerikaanse poot van het concern zijn kwakkelende Italiaanse tak van een zacht kussen. Tegelijkertijd smeedt de Fiat-Chrysler-top Jeep steeds meer tot wereldwijd merk, tegenwoordig worden er ook Jeeps in Italië gebouwd. De kleine Renegade is een belangrijke troef in Europa, waar iedereen kleine SUV's wil. Hierboven zit de Compass, die momenteel slechts mondjesmaat in Europa uitgevent wordt. Van deze Compass is net in Brazilië een geheel nieuw model gepresenteerd, dat nog wel eens meer markten zou kunnen gaan bedienen dan ooit. 

Qua looks is het een kleine Grand Cherokee, op dit vlak gaat Jeep dus voor veilig. Geen hele rare zet overigens, nadat het de markt eerder met de ietwat mentaal uitgedaagd ogende Cherokee verraste. 

De Compass wordt gepositioneerd tussen de ook in Nederland goedverkopende Renegade en Cherokee. Momenteel heeft Jeep ook nog een Patriot in hetzelfde segment, maar die gaat er uit. Hierboven heeft Jeep nog de bekende Grand Cherokee, en hier weer boven wordt over niet al te lange tijd een revival van de Wagoneer en Grand Wagoneer verwacht, een SUV-lijn die zich qua formaat met BMW's toekomstige X7 moet gaan meten, en in de VS het predikaat full-size SUV krijgt. Voor de offroad-liefhebber is er tot slot altijd nog de Wrangler-lijn.

In de niet heel omvangrijke Jeep-lineup zal de Compass voor het volume moeten zorgen, zeker ook omdat het ook nog alle Patriot-kopers aan zich moet binden. Samen waren beide modellen vorig jaar wereldwijd goed voor 250.000 verkopen.

Eerdergenoemde doelstelling van 1,9 miljoen Jeeps in 2018 lijkt een hele opgave, Jeep verkocht in 2013 nog iets meer dan 700.000 auto's. In 2014 werd de 1 miljoen-grens echter al geknakt, en vorig jaar stopte de teller bij dik 1,2 miljoen. Wat Marchionne graag met Alfa wil, lukt hem met Jeep. Nog steeds wordt twee derde van de afzet op de Amerikaanse markt gerealiseerd, maar zonder China en Europa kan Jeep de begrote 1,9 miljoen op zijn buik schrijven. Het zou ons niet verbazen als deze versie van de Compass duidelijk meer succes oogst in Europa: het is een mooi formaat SUV, en de looks zijn niet verkeerd. 

Europese leveringen starten in de tweede helft van 2017.