Deze wereldprimeurs worden deze week op ons afgevuurd

Aanstaande donderdag opent de Autosalon van Parijs zijn deuren voor de pers, en ook al heeft een klein dozijn autofabrikanten afgezegd, er blijft nog genoeg over. Een overzicht.

Laten we, voordat we terzake komen, beginnen met de afhakers. Een zoektocht naar één van de volgende merken in Parijs zal vergeefs zijn: Aston Martin, Bentley, McLaren (want: te druk met clickbait verzinnen), Bugatti, Ford, Mazda, Rolls-Royce, Koenigsegg, Lamborghini, Lotus, Morgan, Pagani, Rimac, Spyker, en Volvo. Om uiteenlopende redenen skippen deze merken de Autosalon: voor sommigen is dit incidenteel en omdat er eenvoudigweg even niets te melden is, voor Volvo is het onderdeel van de strategie: het merk doet alleen nog Genève als Europese show.

Als gezegd: er blijft nog genoeg over. Het is een Franse show, en dus zetten de Franse merken hun beste beentje voor: Peugeot met de 3008, 5008, en een 3008 DKR met oningekleurde Red Bull-livery, en Renault met een nog te onthullen elektrisch GT-Concept en een pickup. Volgens de geruchtenmachine zouden we ook nog wel eens een Clio RS16 kunnen gaan zien, maar dat is onbevestigd. Citroën neemt het CXperience-concept en een frisse C3 met Airbumps mee naar de lichtstad.

Toch zijn het voor de neutrale toeschouwer wederom vooral de Duitse merken die de show gaan stelen. Het Duitse industriële powerhouse heeft nou eenmaal op vrijwel alle vlakken meer te bieden dan de Franse tegenhanger.

Audi heeft een Q5 facelift (teasert hieronder), de A5 en S5 Sportback, en de minimaal geüpdate Q3BMW's stand staat bijna geheel in het teken van de nieuwe 5 Serie, hoewel er ook een X2 Concept (onbevestigd) schijnt te staan, alsook de 3 GT, de i3 94 Ah, en een i8 in een nieuw Protonic-kleurtje.

Daimler pakt flink uit, en is wat ons betreft over de gehele breedte het meest toegewijd aan de Franse show: de E-Klasse All Terrain is de primeur voor hoofdmerk Mercedes-Benz. Daarnaast presenteert AMG een GT Roadster, electrificeert Smart zijn gehele modellenlijn, en heeft het Maybach-label een relatief kogelresistente S600 Pullman, hoewel we niet zeker weten of die ook naar Parijs komt. Bovendien presenteren de Duitsers een nog onbevestigd elektrisch SUV-studiemodel, dat mogelijk een geheel nieuw elektrisch submerk van Mercedes moet inluiden.

Alfa Romeo vult met de 280 pk sterke Giulia Veloce het gat tussen de gewone modellen en de Quadrifoglio op, Opel toont de Ampera-e (een leaseknaller in wording), en Nissan heeft een geheel nieuwe Micra, die nu ook koperspubliek onder de 125 jaar moet bereiken. Hyundai komt met de zeer belangrijke nieuwe i30, alsook de i10 en een opwarmconceptje voor de sportieve N-lijn. Zusje Kia heeft een nieuwe Rio, een Soul met 204 pk en een gelifte Carens. 

SsangYong en Mitsubishi tonen traditiegetrouw het zoveelste kut-SUV-concept waar echt geen hond op zit te wachten en dat we verder (ook traditiegetrouw) dus keihard gaan negeren. Israëls meest populaire merk Land Rover berooft de Discovery van zijn eigen smoel, en Lexus presenteert een UX-concept en een stoel gemaakt van spinnenweb.

Last but not least: de rest van de Volkswagen-groep die wél komt. Hoofdmerk VW toont een elektrisch studiemodel en naar verluidt een verlengde Tiguan. Seat heeft een Ateca met meer street offroad cred, en bij Skoda de Kodiaq centraal. Porsche pakt -enkele maanden na de introductie- voor het eerst op een grote autoshow uit met de nieuwe Panamera. De shooting brake-achtige Panamera krijgen we overigens pas in Genève te zien.