Nieuwe Renault Zoe komt 400 km ver

Langzaam maar zeker bewegen we ons richting een elektrische markt waar het bereik van de auto's een stuk interessanter wordt. Renault doet mee, en presenteert een Zoe met serieuze upgrades: de batterijcapaciteit verdubbelde bijna tot 41 kWh.

De huidige Zoe is met een vanafprijs van net geen 21 mille (exclusief accu's, want die lease je) één van de weinige enigszins betaalbare elektrische auto's. Wie niet veel ruimte nodig heeft en ook niet grensoverschrijdend ver rijdt heeft er een geschikte elektrische auto aan. Alleen het bereik van de 22 kWh-batterij laat te wensen over.

Voor de nieuwe generatie Zoe maakt Renault echter een reuzensprong. Door een grotere opslagcapaciteit is het pakket nu 41 kWh groot, met nagenoeg dezelfde afmetingen. Dit betekent dat de NEDC-range op kleine velgen en bij gemiddelde temperaturen plots 400 kilometer bedraagt, wat in de echte wereld neerkomt op zo'n 270 kilometer, misschien 300 als je heel goed je best doet. Deze laatste cijfers hanteert Renault ook als non-NEDC uitgangspunt.

Hiermee blazen de Fransen BMW, dat in Parijs zijn nieuwe 33 kWh i3 presenteert, meteen uit het water. Want waarom zou je in hemelsnaam een i3 kopen als je voor minder geld met een Zoe verder komt? Voor het mooie design soms?

De nieuwe Zoe heeft een elektromotor met een nieuwe code, die nu 92 pk aan piekvermogen levert. Dat is 4 pk meer dan het huidige model, en 11 paarden meer dan in de Smart Electric Drive, die bij ons weten dezelfde motor krijgt. Wie kiest voor een Zoe die geschikt is voor snelladen (met 43 kW-lader, 700 euro extra), levert 30 km aan NEDC-bereik en 4 pk in.

Een koopje is het nog steeds niet: in vergelijking met zijn voorganger werd de Zoe 3.000 euro duurder. De vanafprijs voor de kaalste instapversie met meer accu bedraagt minimaal 29.390 euro (21.490 euro met acculease). De duurste doet 37.390 (29.490 euro zonder batterijen), en dat is toch geld waar je iets veel groters met benzinemotor voor kunt kopen.. Voor de zakelijke rijder is deze 4% bijteller echter een flinke natte droom. Direct na Parijs, vanaf 1 oktober, kunnen orders worden geplaatst.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f9198f6693ad', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });