ANWB: zelfrijdende auto's blijken niet volledig zelfrijdend

Och heden, de ANWB heeft middels een onderzoek onder haar leden vastgesteld dat auto's die beschikken over lane assist-systemen niet zo veilig zijn als wij denken. Nou ja, niet zo veilig als de leden (105) denken.

Geen kwaad woord over de ANWB. De hele redactie E. Rosendaal is al lid sinds 1943 lid om de onvolprezen Wegenwacht. (De auteur dezes heel misschien ook.) Maar dat doet er even niet toe, want de ANWB is er enkel en alleen schrandere oplossingen nadat het leed geleden is, niet om onzinnig advies voor mensen die te stom zijn om te poepen en dat te extrapoleren naar mensen die wel zindelijk zijn.

We citeren: "De ‘wielrijdersbond’ kwam tot de conclusies na onderzoek van ongeveer honderd van haar leden, die lane assist-systemen van Skoda, Ford, Volvo en Nissan onder de loep namen. Zij concluderen dat autokopers onvoldoende informatie over de beperkingen van dit soort systemen krijgen. Veel bestuurders vertrouwen blind op de elektronische stuurhulp, en dat blijkt in veel gevallen dus niet terecht. Daarnaast is in veel gevallen niet duidelijk wanneer zo’n systeem is in- danwel uitgeschakeld." (We laten de 'sic!'s voor alle taalkundige inventies even achterwege en gaat direct door op de inhoud, want zo zijn wij.)

Dit doet een beetje denken aan de tijd dat we gewaarschuwd werden voor het al te letterlijk navolgen van de commando's uit het navigatieysteem dat destijds nog werd ingesproken door de directrice van een vrouwengevangenis. Nee, je moet de zee niet inrijden. En nee, je moet niet denken dat je semi-autonome auto's volkomen ongeassisteerd tussen hordes kinderen door kan laten laveren. Dan ben je niet alleen een multilul, dan ben je een multilul met een polygoonstem. 

ANWB, maak je niet druk over bejaarden die niet eens het onderscheid kunnen maken tussen een systeem dat aanstaat en een systeem dat uitstaat. We doen ook niet alsof speciaal onderwijs de norm is.