Nieuwe Honda Civic Type R: een Ferrari voor Jan Modaal

Jarenlang deed Honda niet meer mee in het hete hatch-segment, maar de laatste tijd herpakken de Japanners zich op sportief gebied. Naast een NSX kwam er ook weer een echt snelle Civic. En dit wordt zijn opvolger. Soort van.

Eigenlijk waren we al lang blij dat er eindelijk een productieversie van de Type R was. Terwijl de negende generatie Civic al lang en breed op de markt was bleef Honda maar met Type R-concepten leuren, totdat het eindelijk terzake kwam en een viercilinder turbomonster met 310 pk presenteerde, dat en passant een Ringrecord voor voorwielaandrijvers pakte. Worth the wait. Het was weliswaar met een model dat zich nog in de testfase bevond, maar dat mocht de pret niet drukken.

Inmiddels is de Civic toe aan zijn tiende generatie, en net als de vorige twee modellen is het een auto waar je qua styling van moet houden. Of niet. Nu er een nieuw model is, heeft Honda meteen een excuus om zijn Type R-label weer te hypen, terwijl we nog maar net een jaar van de vorige concept af zijn. Moge God ons bewaren.

Dan terzake: het Civic Type R prototype dat vandaag in Parijs voor het eerst aan het publiek getoond wordt is matzwart, en heeft drie overdreven uitlaatpijpjes, wellicht om de Ferrari F40/458-liefhebbers met de kleine beurs te paaien. Het is nog maar zeer de vraag of dat middelste rode sierstukje het productiemodel gaat halen, maar dat zien we vanzelf als Honda in 2017 -zoals het vandaag belooft- met een definitieve versie komt. 

De looks van de in Brexittanië gebouwde Civic kunt u het beste zelf op de foto's bestuderen: scherpe lijnen, 20 inch wielen, en een spoiler van formaat. De chav in ons wordt er zeer enthousiast van.