Mercedes bestrijdt Tesla met elektrische SUV

Het hing al een tijdje in de lucht, en sinds vandaag is het officieel: Mercedes-Benz begint onder de naam 'Generation EQ' aan een lijn volledig elektrische voertuigen. Als voorproefje tonen de Duitsers deze niet-onaardige SUV.

De Crossover-Benz lijkt zo uit een clip van Eiffel 65 weggereden, hij gloeit dankzij strategische LED-plaatsing aan alle kanten blauw. De ondertray is van geribbeld kunststof, en aan de achterzijde kan je vergeefs naar uitlaten zoeken. Bijkomend voordeel is dat je op de plek waar vroeger de uitlaat zat niet meer met hitteschilden of materialen die smeltvastheid hebben hoeft te werken.

In de praktijk zal het rijden in 99% van de gevallen op one pedal driving neerkomen, maar in noodgevallen moet je nog wel een noodstop kunnen maken. Daarom heeft de Benz gewoon twee pedalen, die met een '-' en '+' teken worden aangeduid. Duitse ingenieurshumor, gotta love it.

Laden gaat met dit volgens Mercedes nagenoeg productierijpe concept aan de stekker of met inductie. In he laatste geval rol je je SUV op een apparaat dat er uit ziet als een warmhoudplaat. Het interieur is helemaal digitaal en knoploos, zelfs de deurvergrendeling gaat via aanraakschermen. Voor de bestuurder prijkt een enorm breed 24" digitaal scherm uit één stuk. De E- en S-Klasse hebben hier nog twee aparte 12" schermen voor nodig.

De nieuwe generatie elektrische auto’s zal gebaseerd zijn op een architectuur die speciaal voor elektrisch aangedreven modellen ontwikkeld is, in elk opzicht kan worden aangepast en in meerdere modelseries kan worden toegepast: wielbasis en spoorbreedte, maar ook alle overige systeemcomponenten, in het bijzonder de accu’s, zijn dankzij de modulaire systeembouwdoos variabel. De basisarchitectuur is geschikt voor SUV’s, limousines, coupés, cabriolets en andere uitvoeringen. Zeg maar alles dus.

Alle toekomstige elektrobenzen worden onder het EQ-label vermarkt. Volgens Mercedes 'staat de naam staat voor ‘electric intelligence’ en is afgeleid van de Mercedes-Benz merkwaarden ‘emotie’ en ‘intelligentie.'OK. Het maximumtotaalvermogen bedraagt 300 kW / 408 pk, het maximumkoppel 700 Nm. In combinatie met zijn eigen intelligente rijstrategie belooft Mercedes-Benz een actieradius tot 500 km. Niet slecht, voor een modelserie met 70 kWh aan batterijen in de bodem.