Autoshow Clarkson c.s. waarschijnlijk toch naar Nederland

Amazon's streamdienst Prime is nog klein, maar heeft grootse plannen. Als uithangbord werd het Top Gear trio voor veel geld gekocht, en dus lijkt de start van the Grand Tour ook de start van een verdere uitrol te worden. Inclusief Nederland.

Hoewel Amazon zelf de kaken op elkaar houdt, doet RTL-directeur Bert Habets vandaag in Nova College Tour een boekje open. Zijn zender vist steeds vaker achter het net bij series of films die het op de korrel heeft, omdat Amazon de rechten al gekocht heeft. Habets gebruikt heel specifiek de naam Amazon, en heel specifiek de ingangsdatum '2017' (fragment). Als je op zijn uitspraken af gaat kan je met vrij veel zekerheid concluderen dat de videostreamdienst Prime (streaming is een onderdeel van een veel omvangrijker pakket, waaronder muziek, e-books, en premium leveringen van bestelde waar) binnenkort in Nederland uitgerold wordt. Een logische datum zou 18 november zijn, de kick off voor The Grand Tour.

Momenteel is Amazon Prime Video alleen beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, en Oostenrijk. Prijzen liggen per jaar net onder de 100 euro. Een flink bedrag om alleen voor The Grand Tour neer te tellen, dus het gaat helemaal van Amazon's overige aanbod afhangen hoeveel abonnees er bij komen. Voor veel mensen zal het immers een 'of/of'-afweging zijn tussen Netflix en Amazon Prime, en geen 'en/en'. 

Enkele grote buitenlandse commerciële zenders zouden ook in de race zijn om TGT als apart programma uit te zenden, maar de vraag is wie er in Nederland voldoende slagkracht heeft om dat voor elkaar te krijgen.