Gaat dit dan eindelijk een succes maken van elektrische auto's?

Elektrische auto's slaan nog steeds niet geweldig aan. In Nederland rijden er bijvoorbeeld maar twaalfduizend rond. Maar wat nu als elektrisch rijden gemakkelijker wordt gemaakt?
@media (max-width: 679px){#fig-65dfdb6f219ea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dfdb6f219ea img{#fig-65dfdb6f219ea img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65dfdb6f219ea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dfdb6f219ea img{#fig-65dfdb6f219ea img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65dfdb6f219ea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dfdb6f219ea img{#fig-65dfdb6f219ea img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65dfdb6f219ea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dfdb6f219ea img{#fig-65dfdb6f219ea img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Nee, we gaan het niet hebben over de hoeveelheid extra subsidie en belastingvoordelen die nodig is om automobilisten uit hun verbrandingsauto's te krijgen. In plaats daarvan moet draadloos opladen of wireless charging het verschil gaan maken. De technologie is voor elektrische auto's veelbelovend en staat waarschijnlijk aan de vooravond van wat een stormachtige opkomst zal zijn.

Het is in de basis zeer aansprekend: wat nu als een EV binnen een paar minuten is opgeladen? Dat duurt ongeveer lang als een reguliere tankbeurt. Klinkt te gek en gaat veel sneller dan het tegenwoordige gehannes met stekkers. Er is een toekomst denkbaar waar inductieve laders - in feite een heel simpel systeem - gewoon langs de kant van de weg te vinden zijn of beter nog: op vaste afstanden onder het wegdek, waardoor EV's al rijdende worden opgeladen. Zie het als een soort bovenleiding voor de trein. 

Hierdoor vervalt niet alleen het probleem van de lange laadtijd, maar wordt ook het gezeik met een beperkte actieradius van EV sterk verminderd. Die speelt dan alleen nog op routes zonder dergelijke 'laadwegen'. De mogelijkheden zijn echt enorm indrukwekkend. De praktijk is helaas moeilijker.

Draadloze laadplekken zijn duur, draadloze laders onder bijvoorbeeld snelwegen zo goed als onbetaalbaar. Bovendien hebben we gezien hoe de introductie van laadpalen met hun verschillende soorten stekkers een nachtmerrie was die de opkomst van de EV met jaren heeft vertraagd. Het is met auto's nog steeds als met telefoons: toestellen hebben hun eigen specifieke stekkers en die zijn verre van universeel. 

Datzelfde geldt voor draadloos opladen, er is gewoon geen protocol. Daarover zal nog jaren gesoebat worden. Hoewel er nu een mogelijke standaard in de testfase is, zijn er alweer partijen die zich roeren en het allemaal ruk vinden. Zij bepleiten een andere standaard. Gezeik dus, terwijl wireless naar ons oordeel daadwerkelijk de doorbraak voor elektrische voertuigen kan betekenen.