BMW's elektrische inhaalslag: X3, MINI, en..i5?

Het grote BMW ziet zichzelf graag als premium voorloper in de elektrificatie, maar daarvoor heeft het natuurlijk wel elektrische modellen nodig. Naar verluidt komen de Duitsers spoedig met een elektrische X3, MINI, en misschien wel een i5.

Als grote fabrikant is het een pré om innovatief en vooruitstrevend te zijn, zeker in alternatieve aandrijflijnen. BMW investeerde daarom al lang geleden in waterstof, met de Hydrogen 7 in 2006 als (voorlopig enige) tastbare resultaat. Ook elektrisch werd er veel data vergaard, via een vloot van elektrische 1 Serie's Active-E en e-MINI's. Deze laatstgenoemde proefmodellen leidden tot BMW's eerste volledig elektrische productiemodel, de i3. 

De i3 is een mooi voorbeeld van een in de basis zeer innovatief idee dat volledig verkeerd uitpakt: de auto zit vol met innovaties, waaronder een koolstofvezel chassis, en bovendien een volledig doordacht ecologisch cradle-to-grave-principe, met eco-materialen, een ecologisch verantwoorde productie, en batterijen die na hun leven in de auto een tweede leven krijgen in thuisopslagsystemen. Een lovenswaardige, zeer toegewijde filosofie.

Helaas kampt de i3 ook met een hoge prijs, een discutabel uiterlijk, een veel te kleine range, en daarnaast hebben de hoge bazen bepaald dat dit ecologisch zeer doordachte product ook met een tweecilinder range-extender beschikbaar moest komen, waarmee de complete filosofie om zeep wordt geholpen. Resultaat: het ding blinkt nergens in uit, en de verkopen vallen tegen. Bovendien werd het na de i3 ineens stil bij voorloper BMW. De auto is nu 3 jaar op de markt, en er is nog geen concrete aanwijzing voor nieuwe elektrische producten. Best pijnlijk, als je bedenkt dat er veel in het project is geïnvesteerd, juist ook om die first mover-advantage te hebben, en concurrent Daimler inmiddels alle spotlights pakt omdat ze in München onbegrijpelijkerwijs hebben besloten op hun handen te gaan zitten.

BMW's relatief verse CEO Harald Krüger ziet volgens insiders met lede ogen aan hoe de elektrische ambities worden geremd door het conservatievere deel van het hoogste management, en mede daarom was de top vorige week afwezig in Parijs. Er moest vergaderd worden over hoe nu verder.

Dat BMW niet heeft gekozen om elektrisch in het hoge luxesegment in te stappen is begrijpelijk. Met de kennis van achteraf was er een business case voor te maken, maar bijna niemand zou voor 2012 het huidige succes van Tesla voorspeld hebben. En bovendien, hoe langer je als grote partij wacht om in de elektrische markt te duiken, hoe meer de wet van de remmende voorsprong van kracht wordt.

BMW heeft inmiddels al aangegeven dat een elektrische auto de 7 Serie gaat vervangen als topmodel, maar dit is pas in 2021, negen jaar na de introductie van de Model S. Voor die tijd komt het nu ook in de benen, het concern bevestigt berichtgeving van Bloomberg dat er voor die tijd een elektrische MINI en een elektrische X3 komt, respectievelijk in 2019 en 2020.

Het komt wellicht enigszins over als een noodgreep: elektrische versies van wat in de basis conventionele auto's zijn, want de meest efficiënte EV's worden door andere plaatsing van onderdelen op een apart platform ontwikkeld. Aan de andere kant: een geheel eigen platform dat nergens anders voor is in te zetten kost relatief veel geld. En onderschat de ingenieurs niet, als een merk als Hyundai een nieuwe auto kan ontwikkelen die geschikt is voor elke aandrijfvorm, dan moet BMW ook wel een nieuwe X3 kunnen ontwikkelen die multi-inzetbaar is.

Tot slot: vandaag doken er patentschetsen op van wat lijkt op BMW's derde model uit de i-lijn. Hoewel het fake as hell of iets totaal anders kan zijn gooien we 'm er toch eventjes in.