Koos Spee: etnisch profileren is oké

Wacht even, Koos Spee, zo hebben we dit allemaal niet afgesproken in onze multiculturele idylle. Je kan echt niet zeggen dat etnisch profileren bij de politie eigenlijk dikke prima is.

Allemachtige goedheid, dit wordt wéér weken awareness-programma's bij de NPO om de blanke burger op te voeden, maar Koos Spee, adviseur van de landelijk verkeersofficier van Justitie, insinueert het toch echt: allochtone weggebruikers gedragen zich vaker als tuig, dus wat wil je nu met je onderzoek naar etnisch profileren? 

En waar, meneer Spee, denken wij dat we mee bezig zijn? Weet u niet wat er in dit land gebeurt met mensen die een functie als de uwe bekleden en zomaar de realiteit gaan beschrijven? Die worden niet langer in staat geacht om namens 'alle Nederlanders' te functioneren. 

U bent toch niet vergeten wat er is gebeurd met Guido van Woerkom? Die man was jarenlang voorzitter van de ANWB en was in de running om Nationale Ombudsman te worden. Sterker nog: de Tweede Kamer had al ingestemd met zijn benoeming. Maar dat ging zomaar niet! Nee zeg, want meneer Van Woerkom had het ooit gewaagd om kritiek te hebben op Marokkaanse Nederlanders. Daarvoor verontschuldigde hij zich destijds al, maar het spel was uit. 

We willen niet eindigen zoals meneer Van Woerkom, toch meneer Spee? Eens gebrandmerkt tot kkrassies, altijd kkrassies. Sterkte met solliciteren. 

Instant update. ThePostOnline heeft gebeld met Spee en die zei onder andere het volgende:

“Allochtonen gaan altijd tekeer. Dat zie je ook in Wegmisbruikers. Daar wordt wel eens van gezegd ‘jullie zoeken ze er expres op uit’, maar ik ben vaak genoeg meegereden met de redactie om te weten dat het echt moeite kost om überhaupt een interessante overtreding te filmen, we gaan dus echt niet ook nog eens overtredingen uitzoeken op iemands huidskleur.

“Kijk zelf maar eens goed naar dat programma: we zien soms iemand lange tijd te hard rijden, maar we kunnen pas zien wat dat voor iemand is als we er langs rijden. Of iemand passeert ons en die zien we bellen, dan reageert de agent instinctief op die telefoon in iemands hand, niet op de huidskleur van de beller.

“Maar wat je altijd weer ziet terugkeren bij Wegmisbuikers: allochtonen zijn echt heel snel kwaad. Steeds weer is het: ‘Ja dat is omdat ik Turk ben of Marokkaan ben!’. Maar ik denk dat ze vooral zichzelf discrimineren door zich steeds zo te gedragen.

“Wat dat betreft, ik kreeg op Twitter veel reacties van mensen die zeiden: ‘Ja het is bij ons in de horeca en in de zorg niet anders, ook daar steeds allochtonen die gelijk agressief reageren’.”