Mercedes: Tesla is brand to beat

Pijnlijk. Heb je een internationaal miljardenbedrijf met een dikke eeuw aan ervaring, moet je alsnog de achtervolging inzetten op een net opgerichte nieuweling.

De tijd dat de grootste autoconcerns Tesla wegwuiven als een irritante margevlieg, is voorbij. Op het gebied van luxe elektrische auto's is Tesla de one to beat en ook de gevestigde namen geven het toe.

Mercedes heeft met de Generation EQ Concept de basis gelegd voor een eigen reeks elektrische voertuigen, al laten de productiemodellen nog wel een paar jaar op zich wachten. Als de stroomsterren daadwerkelijk in de showroom verschijnen, vormt Tesla de belangrijkste concurrent, zo moet ook Mercedes-CEO en algeheel coole grijsaard Dieter Zetsche toegeven. Gelukkig is hij ambitieus en wil hij Tesla binnen een paar jaar van de troon stoten.

"We hebben als doel om in 2020 de marktleider op het gebied van premium auto's te zijn. Aangezien we dat doel al vrijwel bereikt hebben, kunnen we nieuwe doelen stellen. We willen uiterlijk in 2025 ook marktleider zijn bij de elektrische premium auto's", vertelt de CEO in spijkerbroek en op sportschoenen.

Om dat doel te bereiken hebben de Duitsers nog wel het nodige werk te verrichten. Waar ze op het gebied van brandstofmotoren al een eeuwigheid aan ervaring hebben, is het qua elektrisch rijden nog vrijwel nieuw. Mercedes had weliswaar een tijd een aandeel in Tesla, waarbij ze ongetwijfeld hebben meegekeken in de keuken, maar die aandelen zijn ondertussen weer van de hand gedaan. Ze moeten het dus zelf doen.

Met de eerste EQ-auto belooft Zetsche een actieradius van 500 kilometer. Dat is best netjes voor de huidige standaarden, maar de auto verschijnt pas over een paar jaar en de markt zal in de tussentijd echt niet stil staan.

Tesla ontvangt ondertussen de concurrentie met open armen. Elon Musk heeft meerdere keren aangegeven dat hij hoopt dat ook de grote merken snel met elektrische modellen komen. "De hele reden dat we met Tesla bezig zijn, is om de ontwikkeling van duurzaam transport te versnellen", zo zei hij eerder al. Om de andere fabrikanten een duwtje in de rug te geven, heeft Tesla al zijn patenten openbaar gemaakt.

Lange tijd leek het erop dat de grote fabrikanten nog geen brood zagen in volledig elektrische auto's en bleef de focus hangen op hybride voertuigen. De omslag lijkt nu wel te zijn bereikt. Dat bleek wel weer op de afgelopen autoshow in Parijs, waar zowel Mercedes als Volkswagen hun elektrische toekomstplannen presenteerden. Laat de stekkerstrijd beginnen!