Typisch. Staat compenseerde alcoholslothouders voor tonnen

Met meer dan 1,3 promille achter het stuur gaan zitten, en vervolgens ijskoud de kosten van je strafmaatregel proberen te claimen. Ook dit is Nederland.

Voor wie alle ophef gemist heeft: er is nogal wat te doen om het inmiddels op zijn laatste benen lopende alcoholslot. De hele discussie werd gisteren aangewakkerd nadat de SWOV met een rapport kwam waaruit bleek dat er -kort door de bocht- nog steeds zo'n 100.000 drankbakken onze wegen teisteren. Dus iedereen en zijn moeder wil het alcoholslot terug, iets dat in zijn huidige vorm in ieder geval niet gaat gebeuren. Het is echter een mogelijkheid om het alcoholslot - tot voorheen een maatregel van het CBR - op te nemen in het strafrecht. Het landelijk overlegorgaan van strafrechters juicht dit toe:  "een alcoholslot verruimt de mogelijkheden voor de rechter'', aldus voorzitter Michiel de Ridder.

Goed, er is dus veel te doen om het alcoholslotprogramma (ASP). Om het wokdaatje vuurtje nog eens extra op te stoken vroeg het AD bij het ministerie van IenM op wat de kosten van het  zijn geweest. Deze liggen op een kleine 5 miljoen euro. Een deel daarvan, zo'n 5 ton, bestaat uit vergoedingen die zijn geclaimd door 391 deelnemers aan het ASP. "Die bestaat uit feitelijke kosten zoals de kosten voor het alcoholslot, vergoedingen voor het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen en nieuwe rijbewijzen", aldus een woordvoerder.

Voordat u schuimbekkend bij Melanie Schultz voor de deur gaat staan: de vergoedingen komen neer op gemiddeld 1.150 euro de neus, een stuk minder dan de 4 à 5 duizend die zo'n slot kost. Er lopen echter ook nog claims van tienduizenden euro's, waaronder die van een trucker die knetterlam werd gepakt achter het stuur van zijn personenwagen, en zijn baan kwijtraakte. Je zou denken dat dat als beroepschauffeur een risico is dat je in moet calculeren, maar nee: meneer is zielig en wil even een halve ton schadevergoeding vangen van Vadertje Staat.

We kunnen er haast een dagelijks item van maken, maar ook Koos Spee heeft een mening, die hij graag via twitter verkondigt. Vandaag: irisscanners! Ons advies: quit while you're winning.