Te koop: Daimler Supercharged V8 van The Queen

Het aroma van een 90-jarige vrouw of een op maat gemaakt vakkie voor d'r tassie. Deze collectie heeft het allemaal.

Er zijn veel redenen om een auto te kopen. De looks spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol, maar ook het vermogen, de wegligging, het comfort, de opbergruimte en het verbruik dragen vaak hun steentje bij in de beslissing. Dan heb je nog de minder meetbare elementen zoals het imago van een model. Duik in de wereld van de verzamelaars en er gaan dingen meespelen als zeldzaamheid en in het geval van klassiekers komt originaliteit om de hoek kijken. En dan in een donkere hoek van het autospectrum zien we de verzamelaars met een speciale fetish. Zij zoeken auto's die van bekende personen zijn geweest, ook als dat verder geen enkele invloed heeft gehad op het voertuig.

Ruiken ze aan de stoel waar een beroemde kont de stof heeft geraakt? Zitten ze in de auto met de illusie dichterbij deze personen te zijn? Of is het gewoon een member berry op wielen? Wij weten het niet, maar het zorgt voor een prijsstijging van een verder doodnormale occasion.

De Britse eigenaar van deze collectie zat in ieder geval vuistdiep in deze fetish en kocht alleen maar auto's met een bijzondere naam op het voormalige registratiebewijs. Zoals een goede Brit betaamd ging zijn voorkeur daarbij uit naar leden van het koninklijk huis. Dat leverde hem enkele statige limousines op, waaronder vijf Rolls-Royces en een Bentley Mulsanne. Die laatste heeft hij blijkbaar nog niet zo lang, want die zagen we eerder ook al te koop staan.

Ook aanwezig is een Daimler Supercharged V8 van The Queen, die zich onder meer van burgermodellen onderscheidt door een apart opbergvakje dat op maat is gemaakt voor de handtas van Elizabeth. Hoe schattig. Andere noemenswaardige exemplaren zijn de Audi Cabriolet van prinses Diana en de Fiat 500 die voormalig premier David Cameron aan zijn vrouw gaf. Spectaculaire auto's? Nee, zeer zeker niet. Maar als je de juiste fetish hebt, is dit het paradijs.