Maserati-baas brandt Tesla tot de schoenveters af

"The execution and quality of the products of Tesla are the same as a German OEM in the 1970s". Was getekend, Roberto Fedeli, engineeringbaas van Maserati.

Het bekende rondje 'let's trash talk Tesla' is weer begonnen. Nadat een anoniem Porsche-lafbekje eerder de swans uit de Pruisische pantalon trok en over Tesla kletterde is het nu met open vizier de beurt aan Roberto Fedeli van Maserati. U weet wel, dat traditiemerk van Fiat dat jaarlijks minder auto's verkoopt dan het net begonnen Tesla, en dat zijn zaakjes zeker in de jaren '70 technisch altijd uitstekend op orde had. De Ghibli's, Biturbo's en Khamsin's van hun tijd waren een toonbeeld van betrouwbaarheid.

De grote baas Marchionne wil dat Maserati ASAP met een elektrische auto komt, en oefent derhalve druk uit op Fedeli om aanstalten te maken. Immers: wie nu niks doet met elektrificatie is af. Maar Fedeli kan ook niet toveren, aangezien batterijen nooit een prioriteit waren binnen het concern is er nog geen basis om op te bouwen. In een interview met Car & Driver geeft Fedeli aan op zijn vroegst in 2019 een eigen elektrisch model te kunnen presenteren: “I think that we could show something before 2020. Maybe 2019”. Vrij vertaald: heel misschien presenteert Maserati dit decennium nog een schil, maar kijk er niet raar van op als het 2022/23 wordt voordat er echt iets bij de dealer staat. 

Maar dat is niet het sappigste aan het interview, dat is de harde Tesla-bash. Met dergelijke uitspraken weet je in ieder geval dat je de koppen gaat halen. In het gesprek laat Fedeli verder doorschemeren dat een elektrische Maserati wat hem betreft een 'moetje' is, omdat de baas het wil. Hijzelf vindt het gewicht en gebrek aan emotie bij elektrische auto's nog steeds onverenigbaar met een sportief merk. In feite is het enige spectaculaire aan de huidige EV's volgens Fedeli dat ze heel hard van 0 tot 100 kunnen optrekken, en daar heeft hij eerlijk gezegd vanuit een sportief rijdersperspectief wel een beetje een punt.

Fedeli is niet de eerste de beste in zijn werkveld. Eind 2014 stroopte BMW de ingenieur met werkervaring bij Ferrari uit Italië weg, naar verluidt om mooie dingen binnen de i-divisie te doen, hoewel banden met M GmbH ook gesuggereerd werden. Al snel bleek dat de Duitse werkvloer niet voor iedere Italiaan een fijne werkomgeving is, want binnen no time zat Fedeli weer in Italië, als Chief Technical Officer (CTO) bij Maserati en Alfa Romeo.

Foto: bij gebrek aan foto's van Fedeli met een Maserati kozen we voor een ballenmeisje naast een Granturismo MC Stradale op de Autosalon van Parijs.Hier een foto van Fedeli met een gitaar in zijn handen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6b76a015838', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });