Nederlandse laserfabrikant brengt uw zelfrijdende auto dichterbij

Nederland kent een matige autoindustrie, maar qua van technologische ontwikkeling spelen we nog steeds lekker mee. Dat weten buitenlandse techbedrijven ook.

In het schaakspel rond de ontwikkeling van zelfrijdende auto's proberen verschillende grote partijen de benodigde techniek en kennis in handen te krijgen. Een Nederlandse pion is vandaag geslagen door een Duitse toren in dit spannende spelletje op hoog niveau.

Innoluce uit Nijmegen is gespecialiseerd in MEMS. Nee, dat is niet de incorrecte meervoudsvorm van de bijnaam voor de melkzakken van de buurvrouw, maar het staat voor micro-elektromechanische systemen. in het geval van Innoluce gaat het om minuscule laserscanners voor LIDAR (Laser Imaging Detection And Ranging), oftewel radars op basis van lasers. Het zijn de ogen van de zelfrijdende auto en daarmee essentiƫle techniek.

De koper is het Duitse Infineon, die zelf groot is in het maken van chips voor zelfrijdende voertuigen. Het mag duidelijk zijn dat de oosterburen een zo'n compleet mogelijk pakket willen aanbieden en daar is de NL-techniek een belangrijk onderdeel van.

Leuk natuurlijk voor de Nijmeegse specialist, maar wat heeft de consument aan de overname? Nou, dat het zelfrijdende auto's een stuk goedkoper kan maken. Momenteel zijn LIDAR's nog grote apparaten die als onuitgeknepen puisten op het dak van een auto worden geplant. In het geval van Google's bestuurderloze koekblikken gaat het om een systeem van 75.000 dollar. Personenauto's zouden met dergelijke techniek aan boord vrijwel onbetaalbaar worden.

Het Nederlandse concern werkt echter hard aan steeds kleinere scanners. Dit zorgt ervoor dat de technologie weggewerkt kan worden in de carrosserie van de auto en ook de prijs moet flink dalen. Concurrenten in deze markt verwachten dat de prijs van LIDAR-techniek de komende jaren daalt tot enkele honderden dollars. Dat is nogal een verschil en kan de ontwikkeling van autonome voertuigen een flinke duw in de rug geven. Want de techniek is leuk, maar het breekt pas echt door als de massa het ook kan betalen.