U wilt een Mercedes 190? Dit staat er te koop

Met dank aan de milieuzone begint hij wat exclusiever te worden: de Mercedes 190. Toch is het een pareltje van nostalgie. Tijd om er een aan te schaffen.

De Mercedes 190 is een hard nut to crack. De auto heeft de naam om een voertuig te zijn voor de medemens van allochtone persuasie, maar het is toch ook een stuk Mercedes-historie. Berucht om de ronkende stinkdiesel, maar ook bekend van de 2.5 16v evo en Cosworth. Dat heeft helemaal niks met dieselende taxi's te maken. Maar ook de beige interieurs en de ruitjesbekleding. Zo heerlijk Duits. Verder is het een van de laatste Stuttgarters die een onbegrijpelijk nummer als naam had, voordat de klasses werden bedacht. 

U wilt hem? Snappen we. Er staan in Nederland honderden 190's te koop en daaruit maakten we een kleine selectie exemplaren voor elke portemonnee.

Voor ruim €75 duizend heb je de coolste 190 voor de deur staan, de 2.5-16v evolution. De teller draaide al 170.000 kilometers weg, maar hey het is een Mercedes, dat moet kunnen. Pas op met schakelen, de 1 zit op de plek waar je tegenwoordig de tweede versnelling verwacht.

Als je dan toch een oude achterwielaandrijver koopt, waarom dan niet meteen eentje waarmee je kunt sporten? Rallyrijden iemand? De kilometerstand boeit niet, deze auto is afgebeuld, maar ook zodanig onderhouden dat dat kan (althans, dat hopen we). FIA-goedgekeurd, en dus kun je voor een paar honderd minder dan €42 duizend meteen meedoen aan rally's. Als je een licentie hebt tenminste.

De motor komt uit een C 36 AMG en is groter dan er normaal in een 190 werd geschroefd. Verder heeft de auto een soort van DTM evo spoilerset, het moet je ding zijn. Ben je niet gehecht aan originaliteit en ga je niet voor de concourswinnaar van Pebble Beach 2043? Dan is deze 190 voor €29.500 van jou.

Is de Mercedes van wijlen Koning Hussein te veel voor je, maar wil je wel de kwaliteit die een naam als Pullman uitstraalt? Om in marketing termen te blijven: 'je waant je in een sfeer van luxe' in deze 190D met Pullmanbekleding. En met slechts 56.000 kilometers op de klok is deze auto op nog geen 10% van zijn verwachte levenscyclus. En voor €15.590 zet je nog gerust 450.000 kilometer meer op de klok.

Met 193 duizend kilometer onder de wielen is dit geen jonggebruikte wagen meer en dat is te zien aan de prijs. Toch kan een auto in Zwitserland met zijn ultrastrenge politie nooit echt heel erg mishandeld zijn. Deze 2.5-16v in Bordeauxrood komt van origine dus uit het affluente alpenstaatje en heeft zijn af-fabriek gemonteerde BBS-en nog, waar wacht je op? Bied €15k en je rijdt een Benz.

Een auto die alle stereotypes bevestigt. Laat je schaamteloos je mat staan, bestel je bij elk tankstation een gehaktstaaf en drink je louter halveliters Schültenbrau? Ren naar de occasieverkoper en laat daar €10.000 achter (moet je wel €250 afdingen, maar hey, je bent een hosselaar). Deze auto reed al bijzonder veel kilometers en heeft net niet die 2.5 die je wilt hebben, maar 2.3-16v is ook indrukwekkend, toch?

Zo weinig kilometers (19.421) op een 24-jaar oude diesel is wat onwaarschijnlijk. Maar ja, als hij echt van een oud vrouwtje mannetje is geweest zou het kunnen. Dan is dit de 190 2.5 D waar iedereen van droomt. Ruitjesbekleding, schuifkanteldak, Originalradio, getint glas en two-tone bumpers. Hij is ook wat aan de kostbare kant, maar als je over twintig jaar dat concours d'elegance wilt winnen is de youngtimer voor je: breng €23.499 mee en ga onderhandelen.

Ook voor de keen keld is er een 190. Man, het internet staat ermee vol. Deze bijvoorbeeld, voorzien van een Nationale Autopas, ziet er glimmend uit en heeft ruim 309 duizend kilometers gereden. Een 1.8 viercilinder die op benzine loopt voor €1.250, wat wil je nog meer?