WTF-auto te koop: VW Shorty van Gas Monkey

De minst praktische Volkswagen-bus ooit gaat in de verkoop. Het is een televisiester voor liefhebbers van rariteiten.

Oké, we geven toe: deze bus is compleet zinloos. Er is nog nooit iemand geweest die heeft geklaagd over te veel laadruimte in een bestelbus en het was dus compleet onnodig om een klassieke VW-bus in te korten. Toch heeft iemand het in 1986 gedaan en het resultaat is een extreem aandoenlijk ogende kubus op wielen. Karikatuur van een klassieker.

Het project raakte in vergetelheid totdat de heren van Gas Monkey Garage de freak in 2014 in handen kregen. Deze hoofdrolspelers van de Discovery Channel-show Fast N' Loud restaureerden het unieke wagentje weer vrijwel tot nieuwstaat, een project dat uiteraard te volgen was op televisie.

De bus is in klassieke Volkswagen-kleuren gespoten, kreeg uiteraard het grote logo op zijn neus en staat op nieuwe velgen in de kleur van de carrosserie. Het interieur heeft nette zwarte bekleding gekregen, maar is voor de rest vooral erg kaal. Precies zoals je verwacht bij een T1.

De vraag is natuurlijk waarom je een dergelijk onpraktisch busje zou kopen en het enige antwoord daarop is 'aandacht trekken'. Want eerlijk is eerlijk: opvallen doet de Shorty zeker. Mocht zijn uiterlijk nog niet genoeg nekken draaien, dan is het dankzij de korte wielbasis en de motor achterin ook mogelijk om wheelies te maken voor dat extra stukje show.

Je moet er wel snel bij zijn, want de Mini-Me Volkswagen wordt komende vrijdag al verkocht op de veiling van Barrett-Jackson in Las Vegas. Dat veilinghuis verkocht dezelfde auto ruim een jaar geleden ook al een keer. Destijds leverde de bus 38.500 dollar (35.000 euro) op, dus dan weet je wat je ongeveer kunt verwachten.